Már 25 halálos áldozata van a koronavírusnak Kínában, a fertőzöttek száma pedig 830-ra emelkedett. A kínai Vuhan városából kiindult koronavírus terjedése már világszintű problémává vált: többek között az Egyesült Államokból, Oroszországból, Szaúd-Arábiából és Szingapúrból, sőt már európai országokból is jelentettek megbetegedést.

Szakemberek a vírusfertőzés kiindulópontjának a 11 millió lakosú kínai Vuhan városát tekintik, ott jelent meg ugyanis először a tüdőgyulladásos tüneteket okozó fertőzés. Mostanra több kínai nagyvárost karantén alá helyeztek, hogy megfékezzék az emberről emberre terjedő vírus terjedését.

Az eddigi óvintézkedések ellenére nőtt a fertőzöttek és a halottak száma is Kínában: a kínai országos egészségügyi hivatal friss adatai szerint 830 fertőzöttet kezelnek, 25 ember pedig belehalt a betegségbe. Hozzátették, további 1072 fertőzésgyanús esetet tartanak számon, őket még vizsgálják.

Japánban és az USA-ban újabb fertőzötteket kezelnek

A kór jelenlétét
egy 40 éves japán férfinál állapították meg,aki Vuhanban lakik, onnan vasárnap érkezett a szigetországba. Jelenleg kórházban kezelik - hozta nyilvánosságra pénteken a japán egészségügyi minisztérium.

Új megbetegedést jelentettek az Egyesült Államokban is. A betegséget Texasból jelentették, a helyi orvoscsapat még vizsgálja az érintettet, aki a kínai Vuhanból érkezett vissza az Egyesült Államokba. A kelet-texasi Brazos megye egészségügyi hatóságai közleményben tudatták: "az orvosok rögtön azonosították a páciensnél jelentkező tüneteket, és arra a következtetésre jutottak, hogy a férfi vélhetően koronavírussal fertőzött".

Az illetőt
azonnal karanténba helyezték, és tartanak a gyanút igazoló vizsgálatok.

Nyolcszáz fölé nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérteForrás: MTI/AP/Kin Cseung

Világjárványtól tartanak

Mint azt csütörtökön az Origo is megírta, világjárványtól tartanak, ezért több országban is óvintézkedéseket vezettek be. Oroszország elkezdte a vírus elleni hatóanyag kidolgozását, az Egyesült Államokban fokozott ellenőrzést vezettek be a repülőtereken, és hasonlóan tett Ausztrália is. 

Legújabb hírek szerint a többi Perzsa (Arab)-öbölbeli országhoz hasonlóan csütörtökön a kuvaiti egészségügyi minisztérium is radikális megelőző intézkedések bevezetését helyezte kilátásba. Ennek értelmében a repülőtereken hőkamerákkal fogják kiszűrni a fertőzötteket.Ezenkívül repülőtéri klinikákat és elkülönítő termeket is berendeznek - közölte a kuvaiti egészségügyi tárca.

Európát is elérte a koronavírus

Öt embert kezelnek az Egyesült Királyságban a tüdőgyulladást okozó új koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel. A betegek közül négyet Skóciában, egyet Észak-Írországban vizsgálnak. Ők az elmúlt két hétben mind a négyen a vírusfertőzés kiindulópontjának tekintett kínai Vuhan városában jártak.

Az észak-írországi közegészségügyi szolgálat csütörtök este közölte, hogy az egyik belfasti kórházban is kezelnek egy férfit magas lázzal járó tünetekkel.

Egy utas testhőmérsékletét méri a metró egyik dolgozója Vuhanban, ez is az óvintézkedések egyikeForrás: MTI/AP/Hszinhua/Hsziao Ji-Csiu

Amit eddig tudunk a vírusról

Az nCoV-2019 néven ismert új koronavírus először a kínai Vuhanban jelent meg. Kínán kívül Japánból, a Fülöp-szigetekről, Dél-Koreából, Tajvanról, Thaiföldről és az Egyesült Államokból, valamint a Kínához tartozó Hongkongból és Makaóból jelentettek megbetegedéseket. Csütörtöki hírek szerint Szaúd-Arábiában, Vietnamban és Szingapúrban is megjelent a tüdőgyulladást okozó új koronavírus.