Amióta elkezdődött a per, a mai tárgyalási napra jött el a legtöbb hozzátartozó. Volt olyan halálos áldozat, akinek a nagymamája is megjelent a teremben. Márton Lászlót, aki a kisfiát vesztette el, felkavarta a mai tárgyalás azért, mert január 24-e túl közel van a négy nappal ezelőtti három éves évfordulóhoz. Ennek ellenére sikerként könyvelte el, hogy hamarosan ítélet születhet az ügyben, bár szerinte a 12 év, amennyit legfeljebb kaphat a 17 halálos áldozatot követelő veronai buszbaleset elsőrendű vádlottja, V. János, nagyon kevés. Azt mondja, az sem lenne elég vigasz, ha életfogytiglant kaphatna a buszsofőr. Az áldozatok hozzátartozói a baleset helyszínén emlékeznek szombaton. 

Ma bejelentették, hogy gyorsított eljárásban zárhatják le az elsőfokú tárgyalást a sofőr esetében. Ez azt jelenti, hogy hamar ítélet születhet és azt is, hogy

az olasz jog szerint 7 – 12 évre ítélhetik a halálos baleset okozásáért. 

Ha 12 évet kapna, az több lenne, mint a semmi, mintha felmentenék, de ez se nekem, se másnak nem hozza vissza azt, akit elvesztett. Ha 28 évet, vagy életfogytiglant kapna, az sem lenne elég. Ahogy a múltkor is mondtam, minket életfogytiglanra ítélt annak ellenére, hogy mi ártatlanok voltunk. Az tény, hogy fontos lenne a maximális büntetést megadni egy felelősnek, hiszen senki sem maradhat büntetlenül, ha valamit elkövet. Tizennyolc ember haláláért felelnie kell.

- magyarázta Márton László, a legfiatalabb áldozat édesapja, majd arról beszélt, hogy a január 24-ei egy különösen nehéz nap volt.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Vegyesek az érzelmeim. Annyira közel volt a három éves évfordulóhoz ez a tárgyalás, hogy eléggé felkavart. Mindenféleképp ez is egyfajta siker, hogy itt ma ez történt, mert ma volt az első igazi, érdemleges tárgyalási nap az ügyünkben, amely arról szólt, hogy születhet ítélet, valakit elítélhetnek, a vétkest, a sofőrt"

- tette hozzá.

Hagyományos kegyeletadás

Emellett ma az is kiderült, hogy a buszbaleset után helyszínen dolgozó autópályarendőrök minden évben megemlékeznek a magyar tragédiáról, egyfajta kegyeleti hagyományként.

Én már voltam ott. Nagyon nehéz ott megállni, ahol véget ért a fiam földi élete, ahol az utolsó lélegzetét vette, szörnyű ott lenni, ettől függetlenül kimegyünk és megemlékezünk. Nem olyan, mint az emlékhely, ez rosszabb"

– mondta Márton László, aki azt is elárulta, hogy a mai tárgyaláson részt vevő hozzátartozókat is elviszik a tragédia helyszínére egy zártkörű, nem nyilvános megemlékezésre szombaton.

Márton LászlóFotó: Csudai Sándor - Origo

Három éve történt

Öt olasz vádlott, autópálya-tervezők és kivitelezők mellett V. Jánost, a magyar buszsofőrt is megvádolták a 2017. január 20-i,

veronai tragédiával kapcsolatban, amelyben egy magyar turistabusz kigyulladt, és 17-en meghaltak a tűzben.

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai egy franciaországi sítáborból tartottak hazafelé. Volt diákok, tanárok és az egyikük családja is velük utazott.