Az iraki biztonsági erők megrohamozták szombaton Bagdadban a kormányellenes tüntetések fő helyszínét, és megpróbálták megtisztítani a tiltakozóktól a déli városokat is. Rendőrségi és orvosi források szerint a hatósági akciókban négy ember meghalt, és többtucatnyian megsebesültek.

A razziák néhány órával azután kezdődtek, hogy Muktada asz-Szadr síita vallási vezető, akinek több millió követője van Bagdadban és az ország déli részén, bejelentette, hogy felfüggeszti hívei részvételét a kormányellenes megmozdulásokban.

Muktada asz-Szadr síita vallási vezetőnek több millió követője van Bagdadban és az ország déli részén.Forrás: AFP/Haidar Hamdani

A hitszónoknak engedelmeskedő tüntetők szombatra virradóra kezdték elhagyni a tüntetők táborait Bagdadban. Az összetűzés azután kezdődött, hogy a hatóságok elkezdték eltakarítani a központi Tahrír téren elhelyezett betontorlaszokat onnan, ahol a tüntetők hónapok óta táboroztak, illetve egy hídról, amely a Tigris folyó felett ível át.

A biztonsági erők a dél-iraki Bászra városában is razziát tartottak a tüntetők gyülekezései helyén, és őrizetbe vettek 16 embert.

Az iraki rohamrendőrök által felgyújtott kormányellenes tüntetők sátrainak maradványai a bagdadi Tahrír téren 2020. január 25-én.Forrás: MTI/EPA/Murtadzsa Latif

A bagdadi zavargásokban legalább egy ember meghalt, és harmincan megsebesültek. Az ugyancsak déli Násziríjában hárman haltak meg és 14-en megsebesültek, amikor a biztonsági erők elfoglaltak egy hidat, amelyet napokkal ezelőtt szálltak meg a demonstrálók.

A biztonsági erők könnygázt és éles lőszert is bevetettek tömegoszlatások során az október elejétől tartó tüntetéseken.

A rendőrség éles lőszert és könnygázt vetett be a tüntetők megfékezésére.Forrás: MTI/EPA/Murtadzsa Latif

A Reuters összesítése szerint összesen több mint 450 ember halt meg.

A tüntetők az általuk korruptnak tekintett iraki politikai elit távozását követelik, továbbá azt, hogy külföldi országok - kiváltképpen Irán - ne avatkozzanak be Irak belügyeibe. A korábbi kormányfő, Ádil Abdel Mahdi a tüntetések nyomására novemberben lemondott, de ügyvezetőként a helyén maradt. A politikai patthelyzetet azóta sem sikerült feloldani.