Jól van a Franciaországban koronavírussal kezelt három beteg

2020.01.25. 16:58

Jól van az új koronavírus okozta megbetegedéssel, elkülönítve kezelt három fertőzött ember Franciaországban, egy Párizsban turistáskodó kínai házaspár és egy Bordeaux-ban élő kínai származású francia férfi. Mindhárman a héten érkeztek a fertőzés gócpontjának számító kínai Vuhanból - jelentette szombaton a francia közrádió.

A francia egészségügyi minisztérium péntek este erősítette meg, hogy  három megbetegedést regisztráltak Franciaországban, amely eddig az egyetlen fertőzéssel érintett ország Európában.

Az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedése miatt szájmaszkot visel egy turista a párizsi Eiffel-toronynál 2020. január 25-én. Franciaországban eddig három koronavírus-fertőzést jelentettekForrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

A három beteget Bordeaux-ban és Párizsban kezelik kórházban, mégpedig elkülönítve, mindhárman jól vannak - közölte szombat délután a párizsi Bichat kórház virológiai osztályának vezetője. 
A bordeaux-i fertőzött egy 48 éves kínai származású, francia állampolgárságú férfi, aki bortermelőként január elején hivatalos úton járt Vuhanban, ahonnan szerdán tért haza Bordeaux-ba, Párizson keresztül. A férfi csütörtökön jelentkezett az SOS Médecins orvosi rendelőben köhögési és lázas tünetekkel. 

Másnap megerősítették, hogy a koronavírus fertőzte meg. 

A hatóságok felvették a kapcsolatot azzal a tucatnyi emberrel, akikkel a férfi hazaérkezése óta érintkezett, és ellátják őket a megfelelő tanácsokkal. A hatóságok azt javasolják, hogy naponta többször mérjék meg a testhőmérsékletüket, és láz vagy egyéb tünetek, úgy mint köhögés, légzési problémák jelentkezése esetén ne induljanak el a kórházba, hanem hívják közvetlenül a mentőket. A Párizsban elkülönítve kezelt fertőzöttek a Franceinfo hírrádió értesülése szerint egy kínai házaspár, amely ugyancsak Vuhanból érkezett a napokban Franciaországba. 
A járványt úgy kell kezelni, mint egy tűzvészt, nagyon hamar megtalálni a fészkét, és a lehető leggyorsabban körbezárni - mondta Agnes Buzyn egészségügyi miniszter, aki szerint a lappangási idő 7-12 nap lehet. 

Minden olyan embert, aki közvetlen kapcsolatba került ezekkel a betegekkel, felkeresünk. Az egészségügyi hatóságok ellátják őket ajánlatokkal a vírus terjedésének korlátozására  - hangsúlyozta a francia szociális és egészségügyi miniszter.

Más európai országokkal ellentétben Franciaországban, az egészségügyi tanácsokat tartalmazó plakátok kifüggesztésén kívül, semmilyen ellenőrző intézkedést nem léptetettek életbe a repülőtereken.