Elkészült a gyorsteszt, amely a vérből is kimutatja a koronavírust

2020.01.25. 06:27

Már kifejlesztettek egy gyorstesztet, amellyel vérből ki lehet mutatni az új koronavírus okozta megbetegedést - közölte az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének igazgatója a Magyar Hírlappal.

A szombati lapszámban Garamszegi László Zsolt azt mondta, ez azért fontos, mert a vírus csupán 25 százalékban idéz elő súlyos tüneteket, így sokan nem mennek el orvoshoz.  A betegség emiatt gyakran észrevétlen marad: a becslések szerint a hivatalosnál jóval több, ezer-kilencezer ember lehet érintett. 

Éveket kell még várni a védőoltásra 

Az új vírus ellen még nincs védőoltás, a vakcina kifejlesztése akár évekbe is telhet, viszont a folyamatban segítséget nyújthatnak a többi koronavírus elleni szérumok megalkotásakor nyert tapasztalatok.

Garamszegi László Zsolt kijelentette, hogy nem zárható ki egy új világjárvány, viszont a halálos esetek eddig mind Kínában fordultak elő, és többnyire idős, beteg emberek veszítették életüket. Jelenleg sok a bizonytalanság, hiányosak az ismeretek. Az már tény, hogy az új koronavírus emberről emberre is terjed, de még nem tudható, hogy pontosan miként. Valószínűleg cseppfertőzéssel - például köhögéssel, tüsszentéssel -, ami elég gyors terjedést tesz lehetővé - mondta Garamszegi László Zsolt a lapnak.