Már 29 holttestet találtak, folytatódik a török földrengés túlélői utáni kutatás

törökországi földrengés
Összeomlott épület a délkelet-törökországi Elazigban 2020. január 24-én, miután 6,8-as fokozatú földrengés rázta meg a térséget. A hatóságok eddig 22 halálos áldozatról tudnak.
Vágólapra másolva!
Folytatódott a túlélők utáni kutatás szombat reggel Délkelet-Törökországban a nagy erejű, 6,8-as fokozatú földrengés után. A hatóságok már 29 halálos áldozatról tudnak, a sérültek száma pedig meghaladja az ezret.
Vágólapra másolva!

A török belügyminisztérium szombat délelőtt azt közölte, hogy

eddig 39 túlélőt találtak a romok alatt.

Az első nagyobb rengés pénteken helyi idő szerint 20 óra 55 perckor történt, és 15 másodpercig tartott.

Ennek hipocentruma a hegyvidéki Elazig tartománybeli Sivrice település közelében, 6,75 kilométeres mélységben volt.

A lökéshullámukat szerte Kelet-Törökországban lehetett érezni, de a jóval távolabb, a Sivricétől csaknem 600 kilométerre északnyugatra fekvő Corum tartományban is érzékelték.

Összeomlott épület a délkelet-törökországi Elazigban 2020. január 24-én, miután 6,8-as fokozatú földrengés rázta meg a térséget. A hatóságok eddig 22 halálos áldozatról tudnak Forrás: MTI/EPA/-

A helyi katasztrófavédelem eddig 274 utórengést rögzített, tizenkettő közülük 4-es fokozat fölötti volt.

Az utórengések egyelőre mintegy 75 kilométer átmérőjű térséget érintenek, és akár egy héten át folytatódhatnak.

A halálesetek zöme Elazig tartományban történt, de néhányan meghaltak a szomszédos Malatyában is.

Sebesültekről érkeztek hírek Diyarbakir, Adiyaman, Batman, Kahramanmaras és Sanliurfa tartományból is.

Megrongálódott épület belseje a délkelet-törökországi Elazigban 2020. január 24-én Forrás: MTI/AP/DHA/-

Több török miniszter Sivricébe utazott. Murat Kurum környezeti és várostervezési miniszter arról számolt be, hogy Sivricében öt, a Malatya tartományban található Doganyol faluban pedig 25 ház omlott össze.

Süleyman Soylu belügyminiszter azt mondta, hogy míg Malatya tartományban senki, addig Elazigban mintegy 30 ember rekedt a romok alatt, az ő kimentésük folyamatban van.

A környékbeli falvakban összedőltek a vályogházak. Elazig tartomány egyik falujában egy várandós nő 12 órát töltött a romok alatt, egy négyemeletes társasházból pedig 14 sérültet tudtak kimenteni élve.
A térség lakosai az erős rengés miatt ijedtükben az utcára menekültek.

Nehezítette a helyzetüket, hogy a földrengés éjszaka történt, és hőmérő a hajnali órákban mínusz 7-12 fokot mutatott.

A rengés hipocentruma Elazig tartomány Sivrice körzetében, 6,75 kilométeres mélységben volt Forrás: MTI/EPA/-

A katasztrófavédelem ennek ellenére arra szólította fel az embereket, hogy semmi esetre ne térjenek vissza a megrongálódott épületekbe, de ne akadályozzák a mentésre érkező gépkocsik haladását sem. Elazig városában sokan sportlétesítményekben, konferenciatermekben húzták meg magukat.

Mások a tereken, parkokban vagy a kertjükben gyújtottak tüzet, hogy ne fagyjanak meg.


A török Vörös Félhold és a katasztrófavédelem egységeit szinte az egész országból a földrengés sújtotta térségbe vezényelték. A mentők sátrak és hősugárzók ezreit, ágyak és takarók tízezreit szállították a helyszínre, valamint élelmet és teát osztottak.

Mentőalakulatok tagjai egy túlélőt visznek hordágyon a délkelet-törökországi Elazigban 2020. január 25-én, egy nappal a 6,8-as fokozatú földrengés után. A természeti katasztrófában legkevesebb 22-en életüket veszítették, a sérültek száma meghaladja az ezret. Eddig 39 túlélőt találtak a romok alatt. Forrás: MTI/EPA/-

A Török Labdarúgó Szövetség (TFF) úgy döntött, hogy a szombati, vasárnapi és hétfői meccsek előtt egyperces néma csönddel emlékeznek az áldozatokra.

Törökországban gyakoriak a mérsékelt vagy közepes erősségű földmozgások. A NTV török hírtelevízió felidézte, hogy Kelet-Törökországot legutóbb 2011 őszén rázta meg két erős földrengés. Októberben 7,2-es, novemberben pedig 5,6-es fokozatú földmozgás volt, amelyek epicentrumai Van tartományban voltak.

A két rengésben akkor 644 ember halt meg, és 1966-an megsérültek.

Elazig és Malatya tartomány hegyvidéken fekszik, kétezer métereset meghaladó hegycsúcsok vannak a ritkán lakott térségben. A péntek esti rengés epicentrumának közvetlen környezetében főként kisebb, nehezen megközelíthető falvak vannak, ami ugyancsak hátráltatja a mentést.