Az iraki biztonsági erők könnygázt és éles lőszert vetettek be a tüntetők ellen Bagdadban és vidéki városokban vasárnap - derült ki szemtanúk beszámolóiból.

Biztonsági és egészségügyi források szerint a fővárosban legalább 14 tüntető sebesült meg az összecsapásokban, amíg az Irak déli részén fekvő Násziríjában minimum 17.

Közülük négyet éles lövedékkel találtak el.

Kerbelában, Nedzsefben, Bászrában és Diváníjjában is utcára vonultak az emberek.

Az iraki rohamrendőrök által felgyújtott kormányellenes tüntetők egyik sátrának maradványa füstöl a bagdadi Tahrír téren 2020. január 25-én.Forrás: MTI/EPA/Murtadzsa Latif

A megmozdulások annak ellenére folytatódtak, hogy Muktada asz-Szadr síita vallási vezető, akinek több millió követője van Bagdadban, és az ország déli részén, bejelentette, hogy felfüggeszti hívei részvételét a kormányellenes megmozdulásokban.Szadr, aki az Egyesült Államok iraki katonai jelenléte ellen harcol, igyekszik elhatárolni mozgalmát a rendszerellenes tüntetőkétől. A hitszónok vasárnapra megmozdulást hívott össze az amerikai nagykövetség elé.

Az iraki rendőrség éles lőszert és könnygázt vetett be a tüntetők megfékezésére Bagdadban. A fővárosban és az vidéki városokban tartott megmozdulásokon vasárnap legalább 31-en megsérültek.Forrás: MTI/EPA/Murtadzsa Latif

Irakot október eleje óta bénítják meg tömegtüntetések, a többségükben fiatal tiltakozók az általuk korruptnak tekintett, és az irakiak többségét szegénységben tartó politikai elit távozását, és független kormányfő kinevezését követelik.

Az elmúlt hónapok tüntetései során eddig legalább 500 ember halt meg.
A korábbi kormányfő, Ádil Abdel Mahdi a tüntetések nyomására novemberben lemondott, de ügyvezetőként a helyén maradt. A politikai patthelyzetet azóta sem sikerült feloldani.