Már 56 halálos áldozata van a koronavírusnak, a fertőzöttek száma is folyamatosan nő

koronavírus
Hongkong, 2020. január 23. Védőmaszkot viselő utasok egy hongkongi pályaudvaron 2020. január 23-án. Ötszáz fölé nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte. A betegség halálos áldozatainak száma 17-re emelkedett. A tüdőgyulladást okozó járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhan tömegközlekedési hálózatát lezárták, a hatóságok egyben felszólították a lakosokat, hogy ne hagyják el a várost a fertőzés terjedésének megelőzése érdekében. A vírus néhány esetben már Tajvanon, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban is megjelent. MTI/AP/Kin Cseung
Vágólapra másolva!
Kínában vasárnapra 56-ra emelkedett a tüdőgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak a száma, összesen 1975 fertőzéses esetet jegyeznek - jelentették be az ottani egészségügyi hatóságok. Eközben egy észak-moszkvai szállodából nyolc vendéget vittek kórházba szombaton magas lázzal, hogy megvizsgálják, a koronavírus fertőzte-e meg őket - tájékoztatta a TASZSZ orosz hírügynökséget egy egészségügyi forrás. Fertőzésgyanús esetet jelentettek be Kanadában is a helyi egészségügyi hatóságok szombaton, az Egyesült Államok pedig evakuálni készül konzulátusának személyzetét és más amerikai állampolgárokat a tüdőgyulladást okozó járvány epicentrumának számító kínai Vuhanból - jelentette be az amerikai külügyminisztérium szombaton.
Vágólapra másolva!

Tovább nőtt a fertőzött betegek és a halálos áldozatok száma

Kínában vasárnapra 56-ra emelkedett a tüdőgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak a száma, összesen 1975 fertőzéses esetet jegyeznek. A megbetegedettek közül a legújabb mérleg szerint

324 ember állapota válságos. További 2684 fertőzésgyanús esetet is regisztráltak a kínai hatóságok.

Szombaton még 41 ember haláláról és 1372 fertőzésről szóltak a hírek a távol-keleti országból. Sanghajból vasárnap jelentették az első halálesetet: nem élte túl a fertőzést egy 88 éves férfi, akinek korábban már voltak komoly egészségi problémái. Ebben a kínai nagyvárosban a helyi hatóságok negyven fertőzéses esetről tudnak.

Egy moszkvai hotel nyolc vendégét szállították kórházba magas lázzal

Egy észak-moszkvai szálloda nyolc vendégét vitték kórházba szombaton magas lázzal, akiket kivizsgáltak, hogy kiderüljön, a tüdőgyulladást okozó új koronavírus fertőzte-e meg őket.

A betegek mind kínai állampolgárok, egy több mint húsz emberből álló csoporttal érkeztek Kínából

az orosz főváros északi részén található Art Moszkva Vojkovszkaja szállodába. A hotelben jelenleg 220 kínai állampolgár lakik.

A koronavírusos megbetegedésre jellemző tünetekkel

kórházba szállított nyolc embert elkülönítve helyezték el a fertőzőosztályon. Végül a teszt nem mutattak ki 2019-CoV típusú koronavírust

egyik betegnél sem. Az Interfax hírügynökségnek a fővárosi egészségügyi igazgatóságra hivatkozó vasárnapi jelentése szerint egy nőt A típusú influenzával bent tartottak, a többieknek ambuláns kezelést írtak elő. A moszkvai orvosok egyébként az észak-moszkvai Art Moszkva szálloda csaknem 150 kínai vendégét vizsgálták meg.

A hotelhez 10 mentőautó szállt ki.

Az orosz egészségügyi minisztérium vasárnapra virradóra közzétett tájékoztatása szerint az országban szombat este 21 óráig egyetlen koronavírus-megbetegedést sem észleltek.

Védőmaszkot viselő utasok egy hongkongi pályaudvaron 2020. január 23-án Forrás: MTI/AP/Kin Cseung

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vasárnap azt tanácsolta az úton levőknek, hogy kizárólag hőkezelt élelmiszert és palackozott vizet fogyasszanak.

A hatóság javasolta, hogy az emberek kerüljék el a halat és elő állatot forgalmazó piacokat, az állatkerteket és az állatok részvételével megtartott tömeges rendezvényeket.

A Roszpotrebnadzor arra hívta fel az orosz állampolgárokat, hogy utazásaik tervezésénél tájékozódjanak a járványügyi helyzetről és utazás közben viseljenek maszkot a légúti szerveik védelmében. A hatóság szerint a már a betegség első tüneteinek megjelenésekor orvosi szakellátást kell kérni az öngyógyítás helyett. Javasolták továbbá a kínai utazások előzetes megtervezését és Vuhan város elkerülését. A szállodába jelenleg bárki bemehet, az épület mellett tíz mentőautó áll készenlétben.

Kanadában is jelentették az első fertőzésgyanús esetet

Az ontariói egészségügyi hatóság egyik vezető tisztségviselője egy sajtóértekezleten arról adott tájékoztatást, hogy

az érintett egy ötvenes éveiben járó férfi, aki szerdán érkezett haza a kínai Vuhanból,

a járvány gócpontjából. Jelenleg a torontói Sunnybrook nevű kórházban ápolják és tartják elkülönítve.

Az Egyesült Államok evakuálni készül Vuhanban lévő állampolgárait

Az Egyesült Államok evakuálni készül konzulátusának személyzetét és más amerikai állampolgárokat a tüdőgyulladást okozó járvány epicentrumának számító kínai Vuhanból - jelentette be az amerikai külügyminisztérium szombaton.

Ennek érdekében kedden a távozó amerikaiak rendelkezésére bocsát egy Vuhanból közvetlenül San Franciscóba tartó repülőgépet

- áll a közleményben.

A bejelentés szerint a konzulátusi személyzeten kívül a többi amerikai állampolgár csak egy részének tudnak helyet biztosítani a járaton.

Elsőbbséget élveznek azok, akik fokozottan vannak kitéve a fertőzésnek.

Védőmaszkot viselő utasok egy hongkongi metrón 2020. január 23-án Forrás: MTI/AP/Kin Cseung

A Kínából felbukkant, tüdőgyulladással járó megbetegedés okozója egy újonnan kimutatott koronavírus, amely - egyéb koronavírusokhoz hasonlóan - légúton, valamint szájon át fertőzhet. Eddig 56 ember halt meg Kínában a vírus okozta tüdőgyulladásban, és mintegy 2000-en betegedtek meg.

Az új vírus ellen még nincs védőoltás. Több ország egyidejűleg dolgozik a vírus génszekvenciájának a visszafejtésén és a vakcina kifejlesztésén, de ez akár évekbe is telhet. A vírus a betegek csupán 25 százalékában idéz elő súlyos tüneteket, így sokan nem mennek orvoshoz. A vírussal fertőzöttek száma ezért sokkal nagyobb lehet a hivatalosnál.

Thaiföldről öt, Ausztráliából négy, Szingapúrból, Franciaországból, Japánból, Malajziából, Tajvanról három-három, Dél-Koreából, Vietnamból, az Egyesült Államokból kettő-kettő, Nepálból, Szaúd-Arábiából, egy-egy koronavírus-fertőzést jelentettek.