Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök válságstábot hívott össze hétfőre a koronavírus miatt - számolt be a hírről a Paraméter.sk.

A pozsonyi kormányhivatal tájékoztatása szerint Pellegrini a találkozón arról fog beszélni, hogy milyen a helyzet Európában a koronavírust illetően, illetve Szlovákia hogyan védi meg állampolgárait a fertőzés ellen. 

A helyi Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) tájékoztatása szerint Szlovákiában egyelőre nem regisztráltak koronavírussal fertőzött személyt.

Peter Pellegrini, szlovák miniszterelnökForrás: AFP/Diana Cernak

Ján Mikas szlovák országos tisztifőorvos szerint a koronavírus Európában történő terjedésének kockázata mérsékelt. A turistáknak, akik a vírussal fertőzött területekre készülnek utazni, azt tanácsolta, hogy legalább két héttel az utazás előtt oltassák be magukat influenza ellen. 

Emellett kerüljék a helyi piacokat, ahol halakat és élő állatokat árulnak, valamint a helyiekkel történő személyes kontaktust. 

Továbbá az emberek vegyék komolyan a személyes higiéniát és az élelmiszerek higiéniáját.

Tavaly év végén ütötte fel fejét a 2019-nCOV jelölésű koronavírus a kínai Vuhanban. A tüdőgyulladást okozó vírus előfordulásáról a világ több pontjáról érkezett jelentés, a legfrissebb hírek szerint a halálos áldozatok száma már 56-ra emelkedett.