Az apasági teszt szerint a volt belga király Delphine Boel biológiai apja

royals BELGAROYALS PALEIS PALAIS AFP Horizontal COMBO PHOTO
Delphine Boel, és az apasági teszt szerint biológiai apja, II.András volt belga király.
Vágólapra másolva!
Az apasági teszt eredményei szerint II. Albert korábbi belga király a biológiai apja Delphine Boelnek, aki az egykori uralkodó házasságon kívül született gyermekének mondja magát - jelentették be hétfőn közleményben II. Albert ügyvédei.
Vágólapra másolva!

Belgium korábbi uralkodója a közleményben kijelentette, hogy

bár megkérdőjelezhetőnek tartja az alkalmazott jogi eljárást, úgy döntött, hogy félretéve ezt, becsülettel és méltósággal véget vet a fájdalmas procedúrának.

Ugyanakkor leszögezte, Delphine Boel születése óta nem hozott semmilyen családi, társadalmi vagy oktatással összefüggő döntést a nőt illetően, és mindig tiszteletben tartotta az asszony és törvényes apja közötti kapcsolatot.

Delphine Boel, és az apasági teszt szerint biológiai apja, II.András volt belga király. Forrás: AFP/Eric Lalmand

A közlemény szerint a hosszú és sok fájdalommal járó eljárás igazságügyi szempontból ellentmondásos, egyebek mellett nem tartotta tiszteletben a felek magánéletét. Az igazságügyi intézmények iránti tiszteletből II. Albert nem vett részt a tárgyalótermeken kívüli vitákban. Ezért döntött úgy, hogy reagál és megosztja álláspontját a kérdésben.

Boel hosszú évek óta küzd azért, hogy jogi úton, legutóbb DNS-vizsgálattal állapíttassa meg, valóban II. Albert a vér szerinti édesapja.

Delphine Boel, belga képzőművész. Forrás: Facebook

Az 51 éves nő leszögezte, hogy nem pénzt vagy rangot akar, csak bizonyosságot.


II. Albert korábban félig-meddig beismerte, hogy az 1960-as évek végén, Delphine Boel születése előtt viszonya volt valakivel. A király 1999-es karácsonyi üdvözletében azt mondta, hogy több mint harminc évvel korábban házassága komoly válságba került, amelyen sikerült túljutniuk.

A Delphine Boel keresete ügyében eljáró bíróság 2018 októberében DNS-vizsgálat elvégzésére kötelezte a most 85 éves egykori királyt, aki előbb a semmitőszékhez fordult, majd május végén úgy döntött, hogy eleget tesz a bíróság határozatának.

A belga alkotmány értelmében a király személye sérthetetlen, érinthetetlen, nemcsak büntetőjogi, hanem polgári jogi értelemben is. Vele szemben semmilyen eljárás nem indítható, vagyis szó szerint a törvények fölött áll. A mentelmi jog viszont csak addig illeti meg, amíg ő az uralkodó, márpedig II. Albert egészségügyi okok miatt 2013-ban lemondott a trónról legidősebb fia, Fülöp javára.