Lázadoznak a helyiek, mert a görög Híosz szigetén túl sok a migráns

2020.01.27. 14:52

Nem tudnak megbirkózni a migránshelyzettel a görög hatóságok Híosz (régi nevén Khiosz) szigetén a helyiek elmondása alapján. Híosz mindössze tíz kilométerre található a török partoktól, ahonnan a migránsok jönnek. Az utóbbi időszakban lényegesen többen érkeznek azonban, mint ahányat be tudnának fogadni a szigeten lévő migránstáborba – közölte helyszíni riportjában a Euronews.

Elsőként egy helyi gazda, Kosztasz nyilatkozott a Euronewsnak.

Kosztasz felhívta rá a figyelmet, hogy a túlzsúfoltság miatt már a migránstábor területén kívül is tartózkodnak illegális bevándorlók, saját maguk által sátrakból készített telepeken.

Migránstábor Híosz szigetén.Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Ahol most a sátraik állnak, az korábban Kampohora termékeny földje volt. A migránsok miatt azonban jelenleg nem lehet mezőgazdasági tevékenységre hasznosítani a területet. 

Szergiosz, az egyik földdarab tulajdonosa mutatta meg a riportereknek a tönkrement gazdasági épületeik egyikét.

Elmondta, hogy felgyújtották az épületet, benne pedig minden éghető dolog megsemmisült. Nem tudni, miért és hogyan történt mindez. Majd ha a migránsok elmennek, akkor lehet csak újjáépíteni – fűzte hozzá Szergiosz.

Csalkiosz falu polgármestere szerint a migránsok miatt kialakult, és már több éve tartó egyre szörnyűbb állapotokat nem tudják elviselni a helyiek.

Migránsok Híosz szigetén.Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Az egyik helybeli, Vaszilisz Vigkasz véleménye alapján, Csalkiosz a migránsválság legnagyobb elszenvedője a szigeten lévő valamennyi település közül, amely a Görögországot érő migrációs nyomás fontvonalában találta magát. 

A migránsoknak sem tetszik, hogy Híosz szigetén kell vesztegelniük, a helyiek pedig féltik tőlük a vagyonukat, az állataikat és a termőföldet. 

A Csalkiosz melletti befogadó központ 40 hektáros, de annak a területnek a nagysága, ahol a migránsok élnek, ennek a duplája, mintegy 80 hektár. 

Ezt a nagy területet így nem tudják művelni a gazdák, ami komoly jövedelmi kiesést jelent nekik.