Megszüntethetik az ukránok a kárpátaljai magyar főiskolát?

2020.01.27. 10:45

Nem elképzelhetetlen, hogy az ukrán kormány bezáratja a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, ha a kijevi kabinet Kárpátaljára is kiterjeszti a felsőoktatási intézmények számának tervezett csökkentését, mivel a magyar intézménnyel szemben sok „észrevétele" van az oktatási hatóságnak, sőt az ukrán titkosszolgálatnak (SZBU) is – írja a KárpátHír című helyi magyar lap a depo.ua nevű ukrán hírportál cikkére hivatkozva. Erre reagálva, Orosz Ildikó, a főiskola rektora kijelentette, hogy „a felsőoktatási intézmény bezáratásának a híresztelése a magyar közösség megfélemlítésére irányuló újabb kísérlet, ennek a veszélye pedig egyelőre nem valós".

A depo.ua nevű ukrán hírportál cikke szerint már régóta tervezik, hogy Ukrajnában csökkenteni fogják a felsőoktatási intézmények számát az oktatás reformja során, ám eddig konkrétumokat nem közölt a tanügyminisztérium, most viszont ismét megjelentek ilyen jellegű, bennfentesnek mondott információk.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola épülete Beregszászon.Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az egyetemek számának „optimalizálása" (értsd csökkentése) érdekében a kijevi kormány módosította finanszírozásuk rendjét, és azt tervezik, hogy megszünteti ezek kihelyezett tagozatait egyes városokban, valamint össze is vonhatnak felsőoktatási intézményeket, amint azt Hanna Novoszad, oktatási miniszter nyilatkozta múlt hétfőn.

Az oktatási miniszter nyilatkozatát szemléző cikk szerzője városonként felsorolta, hogy a bejelentés értelmében milyen egyetemek szűnhetnek meg, utalva arra, hogy ezeknek az intézményeknek a bezáratását már évek óta tervezik.

Szerinte azonban Kárpátalja aligha kerül be azoknak a megyéknek a listájába, amelyekben felsőoktatási intézményeket számolnak fel.

A térségben ugyanis kevés, mindössze tíz III–IV. akkreditációs fokozatú ilyen intézmény található, és ebből is négy magánfenntartású.

A tízből három került be a legjobb ukrajnai felsőoktatási intézmények TOP-200-as listájába – emlékeztetett rá a sajtóorgánum.

De az újságíró mint jelezte, a fennmaradók közül nehéz lenne kiválasztani a legrosszabbakat, mert még a legjobbak esetében is sok a gyenge pont.

Így például a magán fenntartású II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola működésével kapcsolatban van alighanem a legtöbb észrevétele az Oktatási Intézmények Állami Felügyeletének, sőt az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU) is – írta ukrán hírportál.

A beregszászi magyar felsőoktatási intézmény egyébként egyetlen hrivnyát sem kap Kijevtől, de ennek ellenére a szigorú előírásoknak meg kell feleljen, és az ukrán tannyelvű egyetemekkel ellentétben ezeknek a betartását folyamatosan ellenőrzik a hatóságok.

Az egyetem rektora is megszólalt az ügy kapcsán

A sajtóban megjelent híresztelésekre reagálva dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora is kifejtette véleményét a TV21 nevű ungvári magyar televízióban, amelyet a karpataljalap.net hírportál szemlézett.

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora.Forrás: MTI/Rosta Tibor

A cikkben nagyon furcsán fogalmaznak, ezért én inkább egy üzenetnek fogom fel azt – mondta Orosz Ildikó, hozzátéve: „azt állítja a cikk szerzője, nem valószínű, hogy Kárpátalján bezárják a felsőoktatási intézményeket, amelyből négy magánfenntartású és a többi állami intézmény, hiszen mind benne van a legjobb ukrán felsőoktatási intézmények TOP-200-as listájába".

A cikkben olvasható az is, hogy a kárpátaljai magyar főiskolával kapcsolatosan az ukrán tanügy minisztérium minőségbiztosítási főosztálynak „aggályai" vannak, sőt a titkosszolgálatnak (SZBU) is, bár az nem világos, hogy az utóbbinak mi köze van a felsőoktatáshoz.

Erre reflektálva a rektor asszony elmondta: a cikk szerzője elég különösen fogalmazott, ugyanis úgy értelmezhető az írás, mintha létezne még egy magyar főiskola a beregszászi Rákóczi-főiskola mellett – arra következtetek, hogy a szerző nem egészen tudja, miről is ír.

„Ez furcsa lenne számomra, és ezért fogom fel csak üzengetésnek vagy megfélemlítésnek, mert a főiskola épp abban az áldott pillanatban van, hogy ötévente a szakoknak át kell esnie egy akkreditáción, amelyek alapján elmondható, hogy a 16 szakból hat 2024-ig, négy szak 2028-ig, egy szak 2029-ig, öt szak pedig 2022-ig akkreditálva van" – szögezte le Orosz.

Ezek alapján fura volna, ha a minőségbiztosítási főosztály – amely az akkreditációról szóló dokumentumokat kiadta – hirtelen megváltoztatná a véleményét, fűzte hozzá a magyar főiskola rektora.