Naponta több tucat migránst küld vissza Görögország Törökországba

2020.01.27. 20:20

Hónapok óta először naponta több tucat illegális bevándorlót küld vissza Görögország Törökországba - jelentette be hétfőn Adonisz Georgiadisz görög miniszterelnök-helyettes.

Az utóbbi időben naponta nagyjából 30 menedékkérőt fordítottunk vissza Törökországba, amely visszafogadta őket. Ezzel Görögország azt a január 1. óta hatályos új törvényt ülteti át a gyakorlatba, amelynek célja, hogy felgyorsítsák a menedékkérelmek elbírálási folyamatát - mondta el Georgiadisz. Az új jogszabály értelmében, ha valakinek elutasítják az első menedékkérelmét, akkor újabb kérvényt csak jogi szakvélemény kíséretében nyújthat be. Korábban egy egyszerű formanyomtatvánnyal a migránsok maguk tudtak ismételt kérelmeket leadni, és ezzel hónapokkal, egyes esetekben akár évekkel is meghosszabbíthatták az elbírálási folyamatot.

A görögök naponta több tucat migránst küldenek vissza Törökországba. 2018. tavaszán (akkor készült a fotó) is több tízezer illegális bevándorló érkezett Görögörszágba, a legtöbbjük Törökországon keresztül.Forrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Az Európai Unió és Törökország közötti menekültügyi megállapodás értelmében az EU az összes olyan migránst visszaküldheti Törökországba, aki illegálisan lépett uniós területre. Annak ellenére, hogy sok embert már elszállítottak más táborokba a görög szárazföldön, illetve többeket visszatoloncoltak Törökországba, a görög szigeteken létrehozott migránstáborok továbbra is rendkívül túlzsúfoltak.