Saját testvéréhez mehetett feleségül a demokrata muszlim képviselőnő

2020.01.28. 10:24

Nyomoz az FBI az Egyesült Államokban Ilhan Omar képviselőnő után, aki korábban azzal került reflektorfénybe, hogy ő volt az első muszlim migráns hátterű politikus a Kongresszusban, most pedig olyan vádak merültek fel, melyek szerint saját testvéréhez mehetett feleségül. A demokrata politikus az állítások szerint a zöldkártya miatt házasodhatott össze fivérével, hogy a férfi az Egyesült Államokba mehessen tanulni - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség amerikai forrásokra hivatkozva.

Meghökkentő állítások vizsgál ki az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) az egyik kongresszusi képviselőnővel, Ilhan Omarral kapcsolatban, derült ki a napokban.

Ilhan OmarForrás: AFP/2019 Getty Images/Alex Wong

A demokratapárti politikus először 2018-ban került a középpontba, amikor is a félidős választáson bekerült a Kongresszusba, ezzel pedig ő lett ott az egyik első muszlim nő.

Most viszont azért került a reflektorfénybe, mert oknyomozó újságírók és más sajtóhírek szerint a saját testvéréhez mehetett feleségül.

Erről tavaly egyébként az Origo is beszámolt.

A New York Post információi alapján, két FBI ügynök találkozott októberben egy olyan személlyel, aki dokumentumokkal rendelkezett a házasságról.

Eszerint Ilhan Omar 2009-ben feleségül ment Ahmed Nur Said Elmihez, akit brit állampolgárként tüntetett fel, a híresztelések szerint azonban valójában Omar szomáliai testvére lehetett. A házasság célja pedig az volt, hogy a férfi zöldkártyát kaphasson és az Egyesült Államokba mehessen tanulni.

Ha az állítások igaznak bizonyulnak és Omar valóban a testvéréhez ment feleségül, akkor házassági csalás miatt akár öt év börtön- és 250 ezer dollár pénzbüntetést kaphat. A vizsgálódó FBI ügynökök azonban azt mondták, nem indítanak az ügyben nyomozást, a kiderített információkat majd az Egyesült Államok bevándorlási hatóságának és oktatási hivatalának jelentik.

A demokrata képviselőnő azonban tagadja az állításokat. Érdekes magánélete azonban nem először kerül refeflektorfénybe. Omar előéletében szerepet kap két férfi is – van, hogy ugyanabban az időszakban.

A politikus ugyanis nemrég indította el a válását férjétől, Ahmed Hirsitől, miután felreppentek pletykák, miszerint megcsalta Hirsit egy politikai tanácsadóval.

Hirsivel 2002-ben jegyezték el egymást, hivatalosan azonban nem házasodtak össze, csupán egy muszlim ceremóniát tartottak, később pedig gyerekeik is születtek. 2008-ban aztán elváltak útjaik, egy évvel később pedig Omar már Ahmed Nur Said Elmivel házasodott össze – aki az állítások szerint a testvére, és amely információról még maga Donald Trump amerikai elnök is beszélt.

A személy pedig, aki az állításokat mondta az FBI-nak Elmi valódi kilétéről, arról is beszámolt, hogy a demokrata képviselőnő egy ideig együtt élt nem csak Elmivel, de gyerekeivel és azok apjával, Hirsivel is. Omar végül 2011-ben vált el Elmitől, majd nem sokat várt, 2012-ben ugyanis újabb gyermeke született Hirsitől.

Az ügyben ráadásul még további ellentmondások is feszülnek, Omar ugyanis Elmitől való válása után azt mondta, nem is tudja hol van a férje, mert visszaköltözött az Egyesült Királyságba.

Később különböző dokumentumok alapján kiderült: Elmi nem is hagyta el az Egyesült Államokat, sőt csupán alig több mint 2 mérföldre lakott Omar minneapolisi lakásától.

KAPCSOLÓDÓ CIKK