A mexikói hatóságok visszatoloncoltak Hondurasba 2303 migránst, aki az elmúlt tíz napban jutott be illegálisan az országba Guatemalán keresztül, hogy azután az Egyesült Államok felé menjen tovább - jelentették be kedden.

A mexikói nemzeti gárda bérelt repülőgépeken 1064 embert szállított vissza Hondurasba, 1239-et pedig közúton. A mexikói hatóságok közölték, hogy a visszatoloncolás a hazai bevándorlási törvények és az emberi jogok maradéktalan tiszteletben tartásával történt.

2018 októbere óta több migránskaraván is elindult, hogy a nyomor és a bűnözés elől menekülve megpróbáljon bejutni az Egyesült Államokba. A legutóbbi ilyen karaván január közepén szerveződött, és noha a mexikói hatóságok nagy erőkkel megpróbálják megakadályozni, hogy a migránsok Guatemalán át bejussanak az országba, ez több ezer embernek sikerült. A legdélebbi mexikói államoknál azonban nem jutottak tovább. A legtöbbjüket elfogták.

Amerikai határőrök tartóztatnak fel egy migránst 2019 szeptemberében, TexasbanForrás: AFP/2019 Getty Images/John Moore

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök pénteken kijelentette: az új hondurasi karaván nem spontán módon szerveződött meg, hanem bizonyos politikai célokat követő hondurasi aktivisták húzódhatnak meg a háttérben. 

A szigorú intézkedések miatt mintegy 70 százalékkal csökkent az Egyesült Államok határára érkezett menedékkérők száma az utóbbi hónapokban.