Németországban is megjelent a koronavírus

2020.01.28. 09:26

Nem Kínában, hanem helyben, Bajoroszág tartományban okozhatta a megbetegedést a koronavírus a Kínából kiindult járvány első megerősített németországi eseténél - jelentették kedden német hírportálok a tartományi hatóságok közlése alapján.

A 33 éves német férfi megbetegedése lehet az első olyan eset, amikor a vírus Kínán kívül terjed emberről emberre.

Eddig rendre olyan embereknél mutatták ki a fertőzést, akik Kínában tartózkodnak vagy a közelmúltban jártak az ázsiai országban.

A bajorországi beteg egy autóipari cég munkatársa, egy kínai kolleganője fertőzhette meg, aki a múlt héten részt vett egy továbbképzésen a vállalat központjában.

A sanghaji nő szervezetében hazatérése után mutatták ki a vírust. Németországi útja előtt nem sokkal meglátogatta szüleit a járvány gócpontja, Vuhan térségében.

 

IllusztrációForrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Stringer

A bajor hatóságok most igyekeznek feltárni, hogy kivel volt kapcsolatban a kínai nő és a megfertőzött bajor férfi, akit elkülönítve ápolnak egy müncheni klinikán. Legkevesebb negyven embert vizsgálnak meg. Fertőzésgyanús esetet egyelőre nem találtak.

Magyarországon nincs beteg, és képesek azonosítani a vírust - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy nagyon figyelni kell az alapvető higiéniai szabályokra,  javasolt a minél többszöri kézmosás, és a tüsszentési etikett betartása is.

Azt is mondta, hogy a vírus csak élő sejtekben szaporodik, így például a Kínából érkező csomagok teljesen veszélytelenek.