Összecsaptak Párizsban a tüntető tűzoltók a rendőrökkel - videó

2020.01.28. 17:15

A Reuters brit hírügynökség jelentése szerint tűzoltók ezrei vettek részt azon a párizsi tüntetésen, amelyen a munkakörülményeik javításáért, és a veszélyeztetettségi pótlékuk növelése érdekében vonultak utcára. A rendőrök brutálisan léptek fel velük szemben, könnygázzal, gumibotokkal és vízágyúkkal próbálták feloszlatni a demonstrációt.

A francia tűzoltók azért tüntettek, mert a veszélyeztetettségi pótlékukat már 1990 óta nem növelték, és az eredménytelen bértárgyalások után nem láttak más lehetőséget, mint utcára vonulni. Továbbá - általánosságban véve - jobb munkakörülményeket és nagyobb társadalmi megbecsülést is követeltek maguknak.

Tüntetők Párizsban, 2019. január 28.Forrás: AFP/Bertrand Guay

A rendőrök viszont nagyon keményen felléptek velük szemben, gumibotokkal ütlegelték a tűzoltókat, könnygázt és vízágyúkat is bevetettek ellenük.

A párizsi eseményekről készült felvételek megdöbbentő hatósági brutalitásról árulkodnak.

Egyes tűzoltók a tiltakozás jeléül felgyújtották a nem éghető anyagból készült egyenruháikat.

Tüntetők Párizsban, 2019. január 28.Forrás: AFP/Bertrand Guay

Emmanuel Macron államfő és az Édouard Philippe vezette kormány még nem reagált a tüntetők követeléseire.

A francia tűzoltók nem először vonultak utcára, tavaly októberben is tiltakoztak, akkor fizetésemelést, az eddigi nyugdíjjogosultságaik garantálását kérték. Az őszi tüntetést a rendőrök vízágyúkkal oszlatták fel, a tiltakozásnak pedig semmilyen konkrét eredménye nem volt.

Franciaországban már 2019. december eleje óta folyamatosan demonstrálnak a Macron által tervezett, jelentős megszorításokkal járó nyugdíjreform ellen. A tiltakozások összekapcsolódtak a sárgamellényesek által még 2018 novemberében kirobbantott tüntetéshullámmal.

KAPCSOLÓDÓ CIKK