Feltételezhetően iszlamista szélsőségesek lemészároltak több mint harminc lakost a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti vidékén lévő falvakban - közölték helyi tisztségviselők és civil megfigyelők szerdán.

A támadásaikat a fegyveresek éjszaka hajtották végre négy falu ellen. A gyanú szerint a gyilkosságokat egy ugandai csoport, az úgynevezett Szövetséges Demokratikus Erők tagjai követték el Beni terület nyugati részén. A térségben tavaly október végén lángolt fel az erőszak, amikor a kongói hadsereg hadműveletet indított a csoport ellen.

Eddig mintegy 250 ember halt meg a támadásokban.

A kongói hatóságok 22 olyan áldozatot is találtak, akiket leszúrtak (korábbi felvétel).Forrás: AFP

A szerda reggeli beszámolók már 36 halottról szóltak, míg korábban csak tucatnyi áldozatról volt szó. Azóta 22 újabb holttestet találtak, őket valamennyiüket leszúrták. Néhány nőt pedig előtte meg is erőszakoltak - mondta a Beni terület egyik név nélkül nyilatkozó adminisztrátora helyi hírügynökségeknek.
Ugandai fegyveres muzulmán lázadók 1995-ben rendezkedtek be a területen. Egy az ENSZ Biztonsági Tanácsában ismertetett jelentés szerint egy bűnöző csoportról van szó, amely egyben szélsőséges vallási irányzatot követ, és részt vesz a körzet természeti kincsek illegális kiaknázásában is.