Koronavírus: a kormányoknak kell dönteniük állampolgáraik evakuálásáról

koronavírus kínában
A 2020. január 29-án közreadott képen a kínai Hupej tartománybeli Vuhanban előregyártott elemekből építenek ideiglenes kórházat munkások a koronavírussal fertőzött betegek számára január 28-án. A kórház a tervek szerint 10 nap múlva lesz készen. A kelet-kínai Vuhan nagyvárosban január elején felismert, tüdőgyulladást okozó új koronavírus halálos áldozatainak száma 132-re emelkedett Kínában, ahol eddig hatezren fertőződtek meg a ragállyal. A kórokozó a világ több országában megjelent.
Vágólapra másolva!
A kormányok hatáskörébe tartozik, hogy döntsenek a Vuhanban tartózkodó állampolgáraik evakuálásáról - szögezte le az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán. Közben csütörtökre újabb sürgősségi tanácskozást hívott össze a WHO főigazgatója.
Vágólapra másolva!

A WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a héten magas rangú kínai tisztségviselőkkel tárgyalt Pekingben az új koronavírus elleni lehetséges válaszlépésekről.

- árulta el Tarik Jasarevic, a szervezet szóvivője. A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó új típusú koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat.

Lappangási ideje 2-10 nap lehet.

A 2020. január 29-án közreadott képen a kínai Hupej tartománybeli Vuhanban előregyártott elemekből építenek ideiglenes kórházat munkások a koronavírussal fertőzött betegek számára január 28-án Forrás: MTI/AP/Chinatopix/-

A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacról indult tavaly decemberben. Kínában mostanra 132-re emelkedett a koronavírus miatt elhunytak száma.

A bizonyíthatóan e kórokozóval fertőzöttek száma csaknem hatezer.

Legalább 47 megerősített esetet jelentettek 16 országból, köztük Thaiföldről, Franciaországból, az Egyesült Államokból és Ausztráliából. Haláleset még nem történt Kínán kívül.

Újabb sürgősségi tanácskozást hívott össze a WHO főigazgatója

Újból összehívta a sürgősségi bizottság ülését csütörtökre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a tüdőgyulladást kiváltó, eddig 132 ember halálát okozó új koronavírus miatt, miután visszatért Pekingből.

- közölte Genfben írt Twitter-üzenetében Tedros Adhanom Ghebreyesus.
A főigazgató hozzátette, hogy a több mint 6000 megbetegedés többségét Kínában észlelték, és mindössze az esetek 1 százalékát, 68 esetet jelentettek 15 másik országból.

Kínán kívül azonban már három országban észlelték, hogy a vírus emberről emberre terjedt.