Az athéni kormány úszó műanyag akadályokat telepítene a görög szigetek köré, hogy visszatartsa az átkeléstől a migránsokat - mondta el Níkosz Panagiotopulosz görög védelmi miniszter csütörtökön a Skai tévécsatornának.

Egyelőre kísérleti jelleggel telepítik a tengeri kerítést egy-egy helyre, hogy kiderítsék, mennyire hatékony. Ennek érdekében előző nap pályázatot írtak ki a védelmi minisztérium honlapján.

A görög sajtó szerint az úszó olajfoltok terjedését szokták hasonló módszerrel megakadályozni.

Forrás: AFP/Aris Messinis

A konzervatív athéni kormány az előző hónapban felgyorsította a menedékjogi kérelmek elbírálását, a héten pedig bejelentette, hogy

1200 új határrendőrt küld a Marica határfolyóhoz, valamint az égei-tengeri görög szigetekre.

A kabinet azt tervezi, hogy 2020 nyaráig bezárja a görög szigeteken található regisztrációs létesítményeket, és zárt kitoloncolási központokat hoz létre helyettük.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint jelentősen nőtt a Törökországból Görögország felé igyekvő migránsok száma. Míg 2018-ban alig több mint 50 ezren érkeztek illegális úton Görögországba, 2019-ben számuk már 74 600 volt. Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz táborai túlzsúfoltak, és a helyi lakosság a napokban tüntetésekkel adott hangot elégedetlenségének.