Mintegy hétezer ember - közöttük hatezer utas - rekedt csütörtök reggel óta a Róma melletti Civitavecchia kikötőjében egy Palma de Mallorcából érkezett tengerjáró hajón, miután két koronavírusfertőzés-gyanús esetet találtak a hajón - közölték az olasz egészségügyi hatóságok és a Costa hajózási vállalat.

Hajnalban kaptuk az értesítést az egészségügy-minisztériumból, három orvost és egy ápolónőt küldtünk a hajóra a mintavételhez  - közölte a civitavecchiai egészségügyi központ.

A Costa hajótársaság szóvivője megerősítette, hogy mintegy 6000 utas van a hajón, a többiek a személyzethez tartoznak. A mintákat a fertőző betegségekre szakosodott római Spallazani kórházban elemzik - közölte a hatóság.

A Costa Smeralda óceánjáró horgonyoz a Róma közelében fekvő Civitavecchia kikötőjében 2020. január 30-ánForrás: MTI/AP/Andrew Medichini

A Costa Smeralda hajóorvosa jelezte csütörtökön az olasz kikötői hatóságoknak, hogy  a hajón egy kínai házaspár tartózkodik, a feleség köhög és magas láza van. A Costa hajótársaság megerősítette, hogy életbe léptették a gyanús esetekre vonatkozó eljárási rendet.

Az 54 éves makaói nőt és férjét a hajó orvosi rendelőjében karanténba helyezték.

Olasz médiaértesülések szerint a házaspár január 25-én érkezett Milánóba Hongkongból, majd Savonában szállt hajóra.

A Costa Smeralda, a Costa tengerjáró flotta zászlóshajója csütörtök reggel érkezett Civitavecchiába a Spanyolországhoz tartozó Palma de Mallorcáról, egyhetes földközi-tengeri körút keretében. A hajó a tervek szerint csütörtök este indulna tovább az északnyugat-olaszországi La Speziába.

A Costa Smeralda, a Costa tengerjáró flotta zászlóshajója csütörtök reggel érkezett Civitavecchiába a Spanyolországhoz tartozó Palma de Mallorcáról, egyhetes földközi-tengeri körút keretébenForrás: MTI/AP/Andrew Medichini

Az ANSA olasz hírügynökség értesülése szerint a házaspárral együtt összesen 751 kínai turista tartózkodik a hajón. A civitavecchiai kikötő parancsnoka, a tartomány parti őrségének parancsnoka, Vincenzo Leone szerint a hajó fedélzetén nyugodt a helyzet.

A 6000 utas közül, a házaspárral együtt összesen 751 kínai turista van a hajónForrás: MTI/AP/Andrew Medichini

A Szófiában tartózkodó Giuseppe Conte olasz kormányfő olasz újságírókkal közölte, hogy mindenről tájékoztatják, hogy szükség esetén elővigyázatossági intézkedéseket léptethessen életbe. Óvott ugyanakkor a pániktól, mert az olasz hatóságok minden szükséges intézkedést megtesznek a koronavírus jelentette veszélyekkel szemben.

Silvio Brusaferro, az olasz közegészségügyi intézet vezetője csütörtökön újságírók előtt elmondta, hogy eddig minden gyanús eset negatívnak bizonyult.

Friss: Médiajelentések szerint a mintegy 6000 utas elhagyhatja a hajót.

A mintákat a fertőző betegségekre szakosodott római Spallazani kórházban elemezik - írta az ASL.
Csütörtök este az olasz egészségügy-minisztérium közölte, hogy az első vizsgálatok során nem találtak koronavírust, de várnak a végső eredményre.