Már Indiában is van koronavírusos beteg

koronavírus
Vuhan, 2020. január 30. A kínai Országos Vírusos Betegségkezelési és –megelőzési Intézet (IVDC) által közreadott, transzmissziós elektronmikroszkóppal készített kép a C-F13-nCoV nevű új, Vuhanban azonosított koronavírusról. MTI/EPA/IVDC
Vágólapra másolva!
A délnyugat-indiai Kerala államban is bejelentették, hogy egy beteget koronavírussal kezelnek. A fertőzött állapota stabil, a kórházban elkülönítették - írja a Reuters. Eközben egy csehországi cég olyan új arcmaszk gyártását kezdi meg a héten, amely a vírus elpusztítására is képes.
Vágólapra másolva!

Újfajta, az eddigieknél hatékonyabb arcmaszkok gyártását kezdi meg két héten belül a brünni (Brno) Respilon vállalat egy izraeli cég közreműködésével.

Ezek az arcmaszkok nemcsak elfogják a koronavírust, de annak elpusztítására is képesek lesznek

az anyagban lévő réz-oxid nanorészecskéinek köszönhetően - közölte Roman Zima, a dél-morvaországi cég igazgatója újságírókkal.

Roman Zima szerint az újfajta arcmaszkok néhány héten belül kaphatóak lesznek, az áruk pedig várhatóan néhány tíz korona (néhány száz forint) lesz.

A hagyományos papírból vagy szövetből készült arcmaszkok hatékonyságát az utóbbi hetekben több szakértő is megkérdőjelezte.

A brünni cég nanorészecskék fejlesztésére specializálódott, míg magának az arcmaszknak a legyártását külföldi cégeknél rendeli meg.

A koronavírus a közelmúltban Kínában jelent meg, a fertőzöttek száma meghaladja a hatezret, s több mint százötven személy már meghalt.

A kínai Országos Vírusos Betegségkezelési és –megelőzési Intézet (IVDC) által közreadott, transzmissziós elektronmikroszkóppal készített kép a C-F13-nCoV nevű új, Vuhanban azonosított koronavírusról. Forrás: MTI/EPA/IVDC/-

Csehországban a járvány kirobbanása előtt naponta mintegy száz darab arcmaszkot adtak el, mára ez a szám több ezerre emelkedett,

és számos helyen az arcmaszkok már nem is kaphatóak.

A cégigazgató szerint nemcsak az arcmaszkok anyaga és szűrője fontos, hanem az arcmaszk formája is, hogy minden részében jól tapadjon az archoz. A Respilon elemzése szerint az eddig használt különféle klasszikus arcmaszkok nem túl hatékonyak.

Hatákonyságukat feljavítja a nanorészecskés szűrő használata, amely a nagyon apró vírusokat is képes elfogni és elpusztítani.

Az újfajta arcmaszkok egyszeri használatra készülnek, mert az arcról való levételkor fertőződhetnek. Az arcmaszkok mintegy másfél-két hónap múlva már kaphatóak lesznek a gyógyszertárakban és az üzletekben.

A Respilon tavaly mintegy 700 ezer darab arcmaszkot adott el elsősorban Kínában. Az idén már 8,5 millió darabra kapott megrendelést.

- jegyezte meg Roman Zima.

Van már fertőzött Indiában és a Fülöp-szigeteken is

A Fülöp-szigeteki és az indiai hatóságok csütörtökön közölték, hogy megjelent a Kínából kiindult koronavírus a két ázsiai országban is.

Mindkét helyen egy-egy megbetegedést jelentettek.

A Fülöp-szigeteken egy 38 éves kínai nőről van szó, aki a járvány kiindulópontjának számító kínai Vuhanból utazott oda Hongkongon át. A nő szombaton jelentkezett orvosnál enyhe köhögési panasszal.

A frissen elkészült teszteredmény szerint koronavírussal fertőződött, de most nincs panasza - mondta Francisco Duque egészségügyi miniszter sajtóértekezletén.

India csütörtökön közölte, hogy az országban elsőként van egy koronavírusos beteg a déli Kerala államban. Az illető a vuhani egyetem egyik diákja. Állapota stabil, és elkülönítve ápolják kórházban.

Rajta kívül vannak még indiai diákok Vuhanban, de Újdelhi egyelőre nem tervezi, hogy hazaszállítja őket - a szülők követelése ellenére -, csak készenlétben tart egy repülőgépet erre a célra. Ha sor kerülne a szállításra, akkor a hazaérkezőket karanténba helyezik.

Sorban álló emberek egy védőmaszkot áruló üzlet előtt a Fülöp-szigeteki Manilában 2020. január 30-án. Forrás: MTI/AP/Aaron Favila

Megpróbálják hazaszállítani Kínából a külföldi állampolgárokat

Japán csütörtökön közölte, hogy abból a 210 japán állampolgárból, aki Vuhanból hazatért a járvány miatt, 13-nak különböző légúti betegségekre jellemző tünetei vannak, és mindegyiküket kórházban ápolják.

A kormány arról tárgyal Pekinggel, hogy további háromszáz japán munkást és családtagjaikat hazaszállítanák a kínai városból még csütörtökön - tették hozzá.

Szingapúr csütörtökön evakuálta Vuhanból 92 állampolgárát.

Egyelőre egyiküknek sincs panasza, de mindegyiküket 14 napos karanténba helyezik

- közölték hivatalosan.

Az új-zélandi kormány is tárgyal arról a kínai hatóságokkal, hogy bérelt repülőgéppel elszállítana mintegy 300 embert Vuhanból. Wellington kéthetes karanténba helyezi a hazatérőket.

Nagy-Britannia egyelőre nem kapott engedélyt arra a kínai hatóságoktól, hogy a brit állampolgárokért Vuhanba küldött repülőgép felszálljon, és erre legkorábban pénteken van remény - közölte a brit külügyminisztérium.

Oroszország csütörtökön jelentette be, hogy lezárja Kínával közös határait.

A moszkvai külügyminisztérium arról is határozott, hogy csütörtöktől leállítja az elektronikus vízumkiadást kínai állampolgároknak. Előzőleg a Moszkva-Peking viszonylat kivételével leállították a vasúti közlekedést a két ország között.

Dél-Korea közölte, hogy a csökkenő kereslet miatt vasárnaptól ritkítja Kínába irányuló járatainak számát, sőt egyes viszonylatokon fel is függeszti a közlekedést.