Komoly kérdés, hogy a brit állam egysége fenn tud-e maradni - mondta Egedy Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

A szakértő szerint Észak-Írország és Skócia is kritikus pontjává vált az Egyesült Királyságnak, amely péntek éjfélkor lép ki az Európai Unióból.

Egedy Gergely rámutatott arra, hogy a brexit folyamatának ezzel még messze nincs vége. Most kezdik majd kidolgozni, hogy az Egyesült Királyság milyen kapcsolati formában működjön együtt a továbbiakban az Európai Unióval. Példaként említette, hogy általában a nagy gazdasági egyezményeket több év alatt dolgozták ki. 

Nagy-Britanniának erre 11 hónapja van, ami az unió szerint sem elég idő - jegyezte meg.

A szakértőt kérdezték arról is, hogy a brit kilépés mit jelent az unió biztonság- és védelempolitikája szempontjából.  Ennek kapcsán felhívta a figyelmet, hogy az az uniós tagállam távozik, amelyik a legtöbbet költi hadseregre.  Ráadásul atomhatalomról van szó, Nagy-Britannia a legerősebb atomarzenállal rendelkező tagállam. Mindemellett a brit titkosszolgálat és hírszerzés is roppant erős - jegyezte meg.