Egy katolikus papot is beidézett három magyar középiskolai tanár mellett kihallgatásra a napokban az országos ukrán rendőrparancsnokság kijevi főosztályának nyomozó osztálya nem nevesített, de jogászi feltételezés szerint embercsempészési büntetőügyben. A négy érintett esetében az a közös, hogy a magyar kormány által indított Petőfi Sándor Program visszarendelt kárpátaljai ösztöndíjasainak mentorai voltak – közölte a karpat.in.ua nevű helyi magyar hírportál

Ahogy arról az Origo beszámolt, kedden két vezető beosztású kárpátaljai magyar középiskolai tanár kapott rendőrségi idézést kijevi kihallgatásra meg nem nevezett büntetőügyben. 

Időközben egy további pedagógust, majd egy katolikus papot is beidézett a hatóság a fővárosi rendőrségi ügyosztályra  a lényegét tekintve titokban tartott, az idézés szerint 2019. november 20-án indított büntetőeljárásban.

A karpat.in.ua értesülése szerint a magát megnevezni nem kívánó atya jogásza kiderítette, a titokzatos büntetőügy hátterében az állhat, hogy mind a négy kihallgatásra beidézett személy a magyar kormány által indított Petőfi Sándor Program Kárpátalján tevékenykedő ösztöndíjasainak mentora volt. A nyolc ösztöndíjas után a múlt év végén szeparatizmus címén indított nyomozást az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), de még mielőtt kiutasíthatta volna őket, Magyarország visszarendelte az eljárás alá vont fiatalokat.  A jogász az idézések kapcsán arra következtet, hogy az ösztöndíjasok mentorait a rendőrség embercsempészés vagy illegális határátlépés elősegítésének gyanújával akarja kihallgatni.

A hatóság azonban nem jelezte, tanúi vagy gyanúsítotti-e a jogállásuk.