Már az Egyesült Államokban is terjedt emberről emberre a koronavírus - számolt be az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) - írja a Fox News.

Megvizsgálják a koronavírussal fertőzött betegek kapcsolatait - mondta Dr. Robert Redfield, a CDC igazgatója sajtótájékoztatóján. Arról beszélt, hogy bár vannak betegek, de 

az Egyesült Államokban továbbra is alacsony a fertőzés kockázata.

A kínai Országos Vírusos Betegségkezelési és -megelőzési Intézet (IVDC) által közreadott, transzmissziós elektronmikroszkóppal készített kép a C-F13-nCoV nevű új, Vuhanban azonosított koronavírusrólForrás: MTI/EPA/IVDC/-

A tisztviselő elsősorban Chicago lakosaihoz szólt, mivel az első ilyen eset egy itt élő nőnél volt.

Dr. Robert Redfield elmondta, hogy a néhány nap óta koronavírusos fertőzéssel kezelt  chicagói asszony férje is megbetegedett. Az asszony korábban a kínai Vuhan városban járt, de a férje nélkül. 

Még azelőtt tért vissza az Egyesült Államokba, hogy egyes amerikai repülőtereken bevezették volna a szigorú egészségügyi ellenőrzést. 

A tisztviselők hangsúlyozták, hogy a nő a férjével szoros kapcsolatban volt,  mielőtt tüneteik kialakultak volna. Mind a két beteg stabil állapotban van.

A páciens férjének megbetegedésére utalva Redfield hangsúlyozta: "tudjuk, hogy ez nyugtalanító, de az amerikai embereket nem fenyegeti közvetlen veszély". 

A CDC azt mondta, hogy nem javasolja az embereknek, hogy maszkot viseljenek, de azok, akik az elmúlt időben Kínában jártak, legyenek éberek, és ha lehetséges tüneteket észlelnek magukon, azokat jelentsék.

Alex Azar, az egészségügyért felelős amerikai tárcavezető a CNBC televíziónak adott csütörtöki interjújában elmondta, hogy fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai szakemberek is tagjai lesznek az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) Kínába induló nemzetközi küldöttségének.
A miniszter ismételten óva intett mindenkit, hogy Kínába utazzék.

Az Egyesült Államokban jelenleg - a CDC adatai szerint - 26 tagállamban 110 embert vizsgálnak koronavírusos fertőzés gyanújával.  Szerdán a Johnson & Johnson amerikai vállalatcsoport bejelentette, hogy a koronavírus elleni oltáson dolgozik.

A koronavírus eddig több mint 7700 embert fertőzött meg, és legalább 170 ember halálát okozta.