A rekordhosszú csempészalagút 1313 méter hosszan vezet át a föld alatt a mexikói Tijuanából San Diego körzetébe. A csempészalagút felszereltsége még a határőröket is meglepte. Az alagútba lift vezetett le a mexikói oldalon, és a világítást is bevezették.

Rekordhosszú csempészalagútra bukkant a mexikói határnál az Egyesült Államok határőrsége.

A mostaninak nemcsak a hossza lepte meg a határőrséget, hanem a felszereltsége is. Világítás- és szellőztető rendszeren kívül komplett csapadék elvezető hálózata és a mexikói lejáratnál még liftje is van. Az alagút ugyanakkor csak 168 centiméter magas és 61 centi széles. Átlagosan 21 méterrel halad a felszín alatt.

A felfedezés eddig nem vezetett senki letartóztatásához, jóllehet már augusztusban rábukkantak. A bejelentéssel vélhetően tettenérést remélve vártak csaknem fél évet.

Migránsok próbálnak átjutni az Egyesült Államokba a mexikói-amerikai határkerítésen a Chihuahua mexikói állambeli Ciudad Juarezben tavaly július 9-énForrás: MTI/EPA-EFE/David Peinado

62 ezer migráns próbált bejutni az Egyesült Államokba

A mexikói migrációs hatóság szerdán közölte, tavaly több mint 62 ezer migránst küldött vissza az Egyesült Államok Mexikóba. A szám magasabb a korábbi évek adatainál, mivel tavaly január végén életbe lépett Donald Trump elnök "Maradj Mexikóban" stratégiája. Ennek keretében azokat a migránsokat is áttoloncolják Mexikóba, akik nem mexikóiak, hogy ott várják meg, amíg elbírálják menedékjogi kérelmüket az Egyesült Államokban.

A migránsok többsége közép-amerikai, de akad köztük sok brazil is.