Egy német tartományban 10 év alatt csaknem 10 ezer állatot mentettek ki állathalmozók fogságából.

Észak-Rajna-Vesztfália kormánya a düsseldorfi parlamentben a Zöldek egy kérdésére válaszolva közölte, hogy a tartományi hatóságok az elmúlt 10 esztendőben 354 esetben léptek fel úgynevezett állathalmozók, állatokat kényszeresen gyűjtögető emberek ellen, és eközben csaknem 10 ezer állatot koboztak el tőlük.

A kimentett állatok között több mint 1500 egér és szintén több mint 1500 macska, valamint 1200 kutya szerepel. Az állatok kiszabadítására 1,7 millió eurót (575 millió forint) költöttek.Az állathalmozást pszichológusok a Messie-szindróma, a kényszeres gyűjtögetés, más néven beteges halmozás egyik formájának tartják. Az NRW-kormány válasza szerint az ilyen állattartók sokszorosan túlvállalják magukat, és aztán elhanyagolják állataikat, amelyek közül sok a hatósági intézkedés idején már olyan rossz állapotban van, hogy szükséges az elaltatásuk.

Az állathalmozók gyakran visszaesők, ezért az észak-rajna-vesztfáliai kormány lehetséges eszköznek tartja az állattartás tilalmának elrendelését az esetükben. A parlamenti válasz szerint segítség lehet a feltűnést keltő állattartók központi nyilvántartása is. A düsseldorfi tartományi kormányt már kérték is arra, hogy teremtse meg ehhez a jogi alapot.