A WHO nemzetközi vészhelyzetet hirdetett a kínai koronavírus miatt

Védőmaszkért állnak sorban vásárlók Hongkongban 2020. január 30-án.
Vágólapra másolva!
Nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön az új koronavírus által Kínában okozott tüdőgyulladás-járványt - közölte Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO főigazgatója.
Vágólapra másolva!

A döntést Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója jelentette be a szervezet vészhelyzeti bizottságának genfi ülését követően.

A szakértőkből álló független testület azt követően foglalt állást a nemzetközi vészhelyzet kihirdetéséről, hogy az összegyűlt bizonyítékok szerint

a vírus már legalább 18 országba terjedt át.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója sajtótájékoztatót tart a koronavírus terjedéséről a szervezet genfi székházában 2020. január 30-án. Forrás: MTI/AP/Keystone/Jean-Christophe Bott

A testület hangsúlyozta, hogy nem ajánlja kereskedelmi és utazási korlátozások bevezetését. Egyúttal méltatta a kínai hatóságoknak a járvány megfékezésére tett lépéseit.

Genfi sajtóértekezletén Tedros úgy fogalmazott, hogy az elmúlt hetekben tanúi lehettek amint kialakul egy példátlan járvány, amelyre ugyanakkor példátlan válaszintézkedések születtek.

Pekingből küldött egészségügyi csomagokat fogadnak kórházi orvosok a közép-kínai Hupej tartománybeli Vuhanban 2020. január 30-án. Forrás: MTI/AP/Chinatopix/-


"Szeretném leszögezni, hogy ez a bejelentés nem a Kínával szembeni bizalmatlanság kinyilvánítása" - mondta.

- tette hozzá.

A WHO 16 független szakértőből álló vészhelyzeti bizottságát a francia Didier Houssin vezeti. A szakértők az elmúlt héten két ízben is úgy döntöttek, hogy nem hirdetnek nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetet, miközben több információt kértek Kínától.

Védőmaszkért állnak sorban emberek. Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre

A WHO ajánlásokat juttat el a világ minden országába, azzal a céllal, hogy elkerüljék a járványnak a kereskedelmi és utazási forgalom általi felerősödését. Elsősorban a nemzeti egészségügyi hatóságok munkájára vonatkozó ideiglenes ajánlásokat adnak ki, köztük az ellenőrzés és a készültség fokozásáról, valamint a járvány megfékezéséhez szükséges intézkedésekről.

Csütörtökig Kínában 171 ember halt meg és több mint 8200-an fertőződtek meg

a tüdőgyulladást okozó nCoV-2019 nevű koronavírussal. Kínán kívül a járványnak nem volt halálos áldozata, de húsznál több országban már száznál is több beteget tartanak nyilván.

Transzmissziós elektronmikroszkóppal készített kép a C-F13-nCoV nevű új, Vuhanban azonosított koronavírusról. Forrás: MTI/EPA/IVDC/-

Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti programigazgatója szerdán azt mondta, ebben a stádiumban még nem lehet pontosan megállapítani a vírus halálozási arányszámát, mivel nem tudni, valójában hány embert fertőzött meg.

Ugyanakkor azt mondta, hogy

eddig a bizonyított esetek 2 százaléka halt meg, ami magasnak számít a szezonális influenzához képest.

Ryan arra figyelmeztetett szerdán, hogy egy viszonylag kevéssé agresszív vírus is tud sok kárt okozni, ha sokan kapják el.