A következő hat hónapra a legmagasabb szintű egészségügyi készültséget léptette életbe az olasz kormány pénteken azt követően, hogy két, Rómában tartózkodó kínai turista koronavírus-fertőzöttnek bizonyult. Csütörtök délután fertőzésgyanúval ugyanabból a római szállodából megfigyelésre kórházba szállítottak egy román vendégmunkást is.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter a római kormány ülése után bejelentette, hogy

5 millió eurós (1 milliárd 665 millió forint) alapot különítettek el a legsürgősebb intézkedésekre.

Védőruhába öltözött munkás érintésmentes eszközzel méri egy utas testhőmérsékletét a Cathay Pacific légitársaság Hongkongból érkező járatán a római Fiumicino repülőtéren 2020. január 31-én.Forrás: MTI/AP/Erika Kinetz

Speranza hangsúlyozta, hogy a vészhelyzet a legmagasabb szintű egészségügyi készültséget jelenti. Legutóbb ezt 2003-ban vezették be Olaszországban az akkori SARS-járvány idején.A római kormány döntése az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentését követi, amely nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította csütörtökön az új koronavírus által Kínában okozott tüdőgyulladás-járványt. Az olasz egészségügyi hatóságok a két első olaszországi fertőzöttre is hivatkoztak. A kínai házaspárt a fertőző betegségekre szakosodott római Spallanzani kórházban ápolják. Állapotuk kielégítő a pénteki orvosi jelentés szerint.A 67 éves férj és 66 éves felesége január 23-án érkezett Vuhanból a milánói Malpensa repülőtérre, ahonnan egy kínai turistacsoporttal több város érintésével jutottak el Rómába.

A csoportban ők voltak az egyedüliek, akik az új koronavírus gócpontjának tartott kínai térségből érkeztek.

Rómában a belvárosban, egy Colosseumhoz közeli hotelben szálltak meg. Szerdán lázas tünetekkel szállították őket a Spallanzani kórházba. A kórházban leállították a betegfogadást. Szállodai szobájukat először lezárták és fertőtlenítették.

A római Palatino Grand Hotel 2020. január 31-én, ahol az előző nap két kínai turistában kimutatták az új koronavírust. Olaszország felfüggeszti az összes kínai járatot, miután az új koronavírus eddig csaknem tízezer embert fertőzött meg, a halottak száma pedig elérte a 213-at Kínában, valamint szórványos eseteket jelentettek több mint 20 országból.Forrás: MTI/AP/Gregorio Borgia

A szálloda vezetője csütörtök délelőtt még azt nyilatkozta, hogy senki más nem mutatott tüneteket, a hotel jelenleg is tele van többségében kínai vendéggel.
A fertőzöttekkel utazó kínai turistacsoport többi tagját is ellenőrizték, de nem bizonyultak fertőzöttnek. Ők már elhagyták a szállodát, folytatva olaszországi körútjukat.

Negatív eredményt mutattak annak a kínai nőnek az első tesztjei, aki csütörtök reggel a Rómához közeli Civitavecchia kikötőjébe Palma de Mallorcából tengerjáró hajón érkezett. Az ellenőrzés lezártáig mintegy hétezer embert nem engedtek leszállni a hajóról, akik péntek reggel szállhattak le.

Utasok a Costa Smeralda óceánjáró fedélzetén a Róma közelében fekvő Civitavecchia kikötőjében 2020. január 30-án.Forrás: MTI/AP/Andrew Medichini

Az olasz kormány közölte, hogy Vuhan térségéből mintegy hatvan olasz állampolgárt szállítanak haza; olasz katonai repülőgéppel a tervek szerint vasárnap érkeznek meg Rómába. Két hétig karanténban helyezik el őket az olasz főváros egyik kaszárnyája területén.A római kabinet az Olaszország és Kína közötti légi forgalmat is felfüggesztette. A milánói Malpensa és a római Leonardo da Vinci nemzetközi repülőtérre péntek reggel érkeztek meg az utolsó kínai járatok összesen mintegy ezer utassal, akiket ellenőriztek a repülőtereken felállított hőkamerás folyosókon. Az utolsó, Kínába tartó járat délben indult el.

Légiutas-kísérők egészségügyi nyomtatványokat osztanak ki az utasoknak a Cathay Pacific légitársaság Hongkongból érkező járatán a római Fiumicino repülőtéren 2020. január 31-én.Forrás: MTI/AP/Erika Kinetz

Olaszországban teljesen kiüresedtek a kínai üzletek, éttermek, fodrászszalonok. Hiánycikké váltak a maszkok, a kínai újév Milánóban és Rómában tervezett megünneplését elhalasztották. Az olaszországi kínai közösség jelezte, hogy több tagjukat verbális támadás, diszkrimináció érte a járvány miatt. Az olaszországi zeneiskolák, konzervatóriumok felszólították kínai hallgatóikat, hogy vizsgáltassák meg magukat, vagy ha a kínai újév miatt vakáción tartózkodnak, akkor egyelőre ne térjenek vissza az osztályokba.

Marian C. lehet az első, koronavírussal fertőzött román állampolgár 

Karanténban tartják az olasz egészségügyi hatóságok azt a 41 éves román férfit, aki csütörtökön délután erős köhögéssel és magas lázzal jelentkezett a római Hotel Palatino orvosi szobájában - számolt be a Maszol.ro erdélyi hírportál. Az óvatosság oka, hogy ebben a hotelben szállt meg az a két idős kínai turista, akiknél kimutatták a koronavírust. 

Egyébként Marian C.-t ugyanabban a római Lazzaro Spallanzani fertőzőkórházban különítették el, ahol a két kínai turistát is kezelik.