A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerint 9692-re emelkedett a fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig mostanra már a kétszázat is meghaladta. A járvány már több mint húsz országban felütötte a fejét, de Kínán kívül nincs halálos áldozat.

A járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban csütörtökön 42-vel 204-re nőtt azok száma, akik belehaltak a vírusos betegségbe. A járvány kitörése óta ez volt az egy nap alatt regisztrált legtöbb haláleset. A hupeji egészségügyi bizottság tájékoztatása szerint a tartományban 1220 újabb fertőzöttet azonosítottak, így számuk 5806-ra emelkedett.

Csütörtökig Kínában 171 ember halt meg és több mint 8200-an fertőződtek meg a tüdőgyulladást okozó nCoV-2019 nevű koronavírussal. Kínán kívül a járványnak nem volt halálos áldozata, de húsznál több országban már száznál is több beteget tartanak nyilván. A legfrisebb hírek szerint 203-ra nőtt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus áldozatainak száma.

Az utasok testhőmérsékletét ellenőrzik egészségügyi dolgozók az Anhuj kínai tartománybeli Fujang egyik vasútállomásánForrás: MTI/AP/Chinatopix/-

Kína biztos abban, hogy képes győzelmet aratni a koronavírussal szembeni harcban - jelentette ki Hua Csunjing kínai külügyi szóvivő arra reagálva, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította csütörtökön a tüdőgyulladás-járványt. Mint mondta, Peking együttműködik a WHO-val és más országokkal, hogy fenntartsák a globális és a regionális egészségügyi biztonságot.

"Még mindig egy nagyon kritikus ponton állunk a koronavírus elleni küzdelemben. A nemzetközi szolidaritás rendkívül fontos és ezért minden államnak felelősségteljesen kell cselekednie" - hangsúlyozta Csang Csün kínai ENSZ-nagykövet csütörtökön. Hozzátette: "Miközben megértjük más államok aggályait, figyelnünk kell a WHO főigazgatójának ajánlásait. Azt mondta, hogy teljes bizalommal van a kínai erőfeszítések iránt."

A kínai diplomata szerint ebben a helyzetben el kell kerülni "olyan túlreagálásokat, amelyek negatív következményekbe csaphatnak át".