Két koronavírussal fertőzött beteget azonosítottak pénteken Oroszországban - jelentette be Tatyjana Golikova, a védekezésért felelős orosz miniszterelnök-helyettes újságíróknak Moszkvában.

Az egyik fertőzöttnél a Bajkálon túli területen, a másiknál Tyumeny megyében diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést.

Mindketten kínai állampolgárok, és mindkettőjüket elkülönítették.

Anna Popova, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője közölte, hogy a betegség oroszországi terjedésének veszélye nem áll fenn, mert mindkét fertőzöttet karanténban kezelik.

Ellenőrzést végző szakember az egyik moszkvai repülőtéren.Forrás: Sputnik/Vitaly Timkiv

A hónap folyamán korábban egyébként mindkét fertőzött megfordult Kínában.Popova szerint mindkettőjüknél heveny légúti fertőzéses megbetegedést észleltek, némi lázzal. Betegségük az orosz szakértő szerint könnyű lefolyású, állapotuk stabil.

Popova bejelentette, hogy a járvány miatt

Oroszország megkezdte állampolgárainak evakuálását a kínai Hupej tartományból és Vuhan városából.

Mint mondta, az érintettek, számuk a sajtóban megjelent adatok szerint mintegy 600 fő lehet, választhatnak a hazatérés és a maradás között. Azokat, akik a hazaszállítás mellett döntenek, 14 napig karanténban fogják tartani Oroszországban.

Golikova közölte, hogy az Aeroflot pekingi, sanghaji, kantoni és hongkongi járatai, valamint a kínai légitársaságok menetrend szerinti járatai kivételével leállítják a légiutas-közlekedést a két ország között.

Korábban közölték, hogy a moszkvai Seremetyjevo nemzetközi repülőtéren az összes légitársaság kínai járatainak fogadását az F terminálra irányították át. A miniszterelnök-helyettes szerint nem fogják beengedni Oroszországba a Mongólián át tranzitáló kínai állampolgárokat, és Moszkva fontolóra vette a munkavállalói vízumok kiadásának felfüggesztését is a kínaiak számára. Golikova ugyanakkor azt mondta, hogy az orosz vezetés nem szándékozik leállíttatni a postai és a teherszállításokat a két ország között.

Védőfelszerelést viselő kórházi dolgozó eligazítást ad egy párnak a közép-kínai Hupej tartománybeli Vuhanban 2020. január 30-án.Forrás: MTI/AP/Chinatopix/-

A Roszpotrebnadzor pénteken újabb javaslatokat tett közzé a járvány megelőzése érdekében. Ezekben a hatóság a személyi higiéniés szabályok szigorú betartása mellett egyebek között az egyszer használatos védőkesztyű és a maszk viselését, valamint a hosszú haj kibontásától való tartózkodást tanácsolta a nyilvános helyeken.

A Kommerszant című orosz gazdasági napilap piaci szereplőkre hivatkozva azt írta, hogy mintegy két héttel elhalasztották a kínai gyártók és az Apple mobiltelefonjaik oroszországi szállítását a koronavírus terjedése miatt. A halasztás oka, hogy ezeknél a cégeknél a járvány miatt február 10-ig meghosszabbították az alkalmazottak holdújévi szabadságát. A lap szerint nem kizárt, hogy a kényszervakáció még ennél is tovább tart majd Kínában.