A koronavírus okozta járvány terjedésétől tartva a hongkongi hatóságok úgy döntöttek, hogy március 2-ig zárva maradnak a helyi oktatási intézmények - jelentette be Carrie Lam hongkongi kormányzó pénteken.

A hatóságok egy teljes hónappal meghosszabbították a kínai újév miatt elrendelt szünetet. Eredetileg hétfőn megkezdődött volna az oktatás a hongkongi iskolákban.

Eddig tizenketten fertőződtek meg Hongkongban az új koronavírussal.

A város hatóságai a héten drasztikusan korlátozták a beutazást Kína többi része felől annak érdekében, hogy megakadályozzák a Közép-Kínából induló új koronavírus terjedését. Felfüggesztették a közlekedést a várost a Kína szárazföldi részével összekötő két vasútvonalon, és nem adnak belépési engedélyt Hongkongba az egyénileg utazó kínai utasoknak sem. A Kínából érkező, valamint oda induló repülőjáratok számát a felére csökkentették, és mérsékelték a határon átkelő buszjáratok számát is.

A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírusával azonos családba tartozó új koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. Lappangási ideje 2-10 nap lehet. A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacról indult tavaly decemberben. A koronavírus okozta tüdőgyulladásos megbetegedések túlnyomó része Kínában fordult elő eddig. Mintegy 10 ezren fertőződtek meg, és a legújabb adatok szerint 213-an haltak meg a vírus miatt, szinte valamennyien a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban. Világszerte több mint száz fertőzést fedeztek fel csaknem húsz további országban.

Védőmaszkért állnak sorban vásárlók Hongkongban 2020. január 30-án.Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította csütörtökön az új koronavírus által Kínából indult járványt. Ugyanakkor a szervezet hangsúlyozta, hogy nem ajánlja kereskedelmi és utazási korlátozások bevezetését, mert várhatóan nem lennének hatékonyak, viszont zavart okoznának a szükséges segélyek célba juttatásában és az érintett országok gazdaságában.