Bajszos menyasszony és gendersemleges Mikulás is van az új emojik között

Vágólapra másolva!
Transz zászló, fátylat viselő férfi, szmokingos nő és gendersemleges Mikulás (Mx Claus) is hamarosan megjelenik a mobileszközökön és a számítógépeken, miután a gendersemlegesség leghangosabb szószólói kikövetelték maguknak ezeket a „nélkülözhetetlen" emojikat. A grafikák az év második felétől iOS és Android operációs rendszerű mobileszközökön is használhatóak lesznek – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A nemi esélyegyenlőségre hivatkozva 117 új karaktert és grafikát (emojit) hagyott jóvá az Unicode Consortium, amelyek 2020 második felében jelennek meg a mobiltelefonok és egyéb műszaki eszközök menüjében.

A transznemű közösséget képviselő rózsaszín, kék és fehér színű zászló mellett lesz menyasszonyi fátylat viselő bajuszos férfi, szmokingot viselő nő

és egy cumisüvegből csecsemőt etető személy is az új emojik között.

Hiánypótló mű a gendersemleges Mikulás,

amely a hagyományos Mikulás, és annak néhány éve elérhető női megfelelője (Mrs. Claus) után immár Mx Clausként is használható lesz.

Az amerikai és brit LMBTQ-szervezetek lelkesen fogadták az új emojikat.

A magát drag-queennek nevező Anna Lytical szerint

– írta a Twitteren.

„Ez a fejlesztés a nemek közötti egyenlőség jegyében történt fejlesztéseink sorozatába tartozik, és kiegészíti a 2019 végén megjelent 138 gendersemleges emojit"

– áll az Unicode Consortium közleményében.

Ez a Kaliforniában székelő nonprofit szervezet készíti az érzelmeket kifejező karaktereket mind az Apple által használ iOS, mind az Android-alapon működő mobileszközök számára.