Phillip Blond brit filozófust, anglikán teológust kérdezte a V4NA nemzetközi hírügynökség a Brexitről és az Európai Unió jövőjéről a kilépés után. Blond szerint a kilépés mindenképpen negatív hatással lesz mindkét félre. Ebben szerinte nyilván benne van az Egyesült Királyság felelőssége, de az unióé is.

Phillip Blond kiemelte, hogy Emmanuel Macron francia elnök folyamatosan támadta a briteket a szavazás után, ez pedig - nem meglepő módon - erősítette az euroszkepticizmust.

Phillip BlondForrás: V4NA

"Az EU-nak magába kell néznie, és megkérdeznie, hogy miért döntött úgy az egyik legnagyobb tagállama, hogy ki akar lépni", közölte a filozófus, aki őrültségnek nevezte azt a liberális álláspontot, miszerint a Brexit elkerülhető lett volna egy európai szuperállam létrehozásával.

"Bizonyos szinten minden kultúra fenyegetve érzi magát az Európai Unió liberális abszolutizmusa miatt", mondta Blond, majd hozzátette, ez azért van, mert az unió nem akarja elfogadni a keresztény kulturális örökséget, hanem a kisebbségi kultúrát akarja ráerőltetni a többségire. Véleménye alapján, arra a britek voltak a példák, hogy ha valami már túl sok, akkor ki is lehet lépni az EU-ból.

Hozzáfűzte, hogy a brit kilépéssel a francia-német tandem veszi át a vezető szerepet a maga liberalizmusával, ami katasztrofális hiba lenne. Ugyanakkor hangsúlyozta: még Németországban is megkérdőjeleződött a liberális hegemónia, és Macronnál is minden nap lázongások vannak. Ennek okát abban látja, hogy a liberális elitnek nincsenek válaszai a társadalom kérdéseire.

"Ez a modern liberalizmus, ami többé nem felel meg a legtöbb ember szükségleteinek". Blond kiemelte, a posztliberális rendszernek át kell alakulnia, és koherens elvi keretek közé kell rendeznie ideológiáját. Ez lesz a következő szint, de erre egyelőre még várnunk kell.