Több százmilliót nyertek a börtönkártérítési pereken az ügyvédek

Vágólapra másolva!
Az ügyvédek átverték a börtönbizniszben pert indító romákat, a Hír TV-nek több roma férfi is azt mondta, hogy a nekik megítélt kártérítési pénznek csak a töredékét kapták meg. Kiderült, hogy több százmillió forintot kerestek az elítélt bűnözőkön az őket képviselő ügyvédek, az Origo által korábban nyilvánosságra hozott listán nem ritka a félmilliárdos összeg sem.
Vágólapra másolva!

Semmit nem kapott meg a börtönkártérítésből egy olaszliszkai férfi, pedig a bíróság 3,2 millió forintot ítélt meg neki. Ennek már négy éve. Úgy érzi átverte az ügyvédje – írja a HírTV.hu.

– mondta Magyar Attila, aki szerint azóta is hiába hívta az ügyvédet, mindig lerázza.

Nem ez az egyetlen ilyen eset: Tóth Béla öt évig volt börtönben garázdaság miatt. Azt mondta, szabadulása után 3 millió forintot kapott kártérítésként, az ügyvédjével pedig 20 százaléknyi sikerdíjban állapodtak meg, ennek ellenére a 2,4 millió forint helyett mindössze 1 millió 800 ezret kapott.

Azt is mondta, nem tudja, hogyan bizonyítsa igazát, és már annak is örült, hogy legalább ennyit megkapott.

- mondta Tóth Béla.

A férfit az ügyben Deteky Gábor képviselte. Az ő neve is szerepel az Origo által közzétett listán, amelyen az államtól a rossz börtönkörülmények miatt visszaperelt összegek szerepelnek.

Ezek alapján a szóban forgó ügyvéd több mint 200 millió forintot szerzett.

A listán szerepel még Magyar György is, aki 419 ügyben több mint félmilliárdot nyert. A jogász, aki a 2018-as országgyűlési választások idején Siófok 4-es számú választókerületében indult az MSZP-Párbeszéd jelöltjeként, a számok alapján egyértelműen az egyik legsikeresebb szereplője az ilyen jellegű pereskedéseknek.

A HírTV kereste az ügyben Deteky Gábort, de nem nyilatkozott. Telefonon tagadta, hogy valaha ilyen nevű ügyfele lett volna. Magyar György azonban reagált a megjelent hírekre. Az atv.hu-nak adott nyilatkozatában azzal védekezett, hogy a listán nem az ügyvédi munkadíjak, hanem a kártalanítás összegei szerepelnek.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely szerint

ipari mértékű a joggal való visszaélés a börtönviszonyokra hivatkozó kártérítési igényeknél.

A bűnelkövetők eddig 12 ezer ilyen pert indítottak, és több mint 10 milliárd forintot pereltek ki a magyar államtól.

„A kormány álláspontja egyértelmű, ez visszaélés az európai uniós és a magyar jogszabályokkal ez visszaélés az emberi jogok európai egyezményével, amelyet Magyarország a 90-es évek elején a magyar jog részévé tett. A megoldás az nyilvánvalóan az, hogy a megfelelő körülményeket a börtönökben biztosítani kell, ugyanakkor a bűnelkövetők biznisszerű érdekérvényesítési lehetőségeit meg kell szüntetni és arra kell törekedni, hogy ha ők bármilyen jogcímen bármilyen pénzhez jutnak, akkor az elsősorban az áldozatok részére legyen kifizethető" – mondta Gulyás Gergely.