Az ügyvédek átverték a börtönbizniszben pert indító romákat, a Hír TV-nek több roma férfi is azt mondta, hogy a nekik megítélt kártérítési pénznek csak a töredékét kapták meg. Kiderült, hogy több százmillió forintot kerestek az elítélt bűnözőkön az őket képviselő ügyvédek, az Origo által korábban nyilvánosságra hozott listán nem ritka a félmilliárdos összeg sem.

Semmit nem kapott meg a börtönkártérítésből egy olaszliszkai férfi, pedig a bíróság 3,2 millió forintot ítélt meg neki. Ennek már négy éve. Úgy érzi átverte az ügyvédje – írja a HírTV.hu.

Azt mondta az ügyvéd úr nekem, én már hívogattam, hogy 3.200.000 forintot ítélt meg nekem a bíróság, én erről egy határozatot nem kaptam, ő csak szóban mondta nekem

– mondta Magyar Attila, aki szerint azóta is hiába hívta az ügyvédet, mindig lerázza.

Nem ez az egyetlen ilyen eset: Tóth Béla öt évig volt börtönben garázdaság miatt. Azt mondta, szabadulása után 3 millió forintot kapott kártérítésként, az ügyvédjével pedig 20 százaléknyi sikerdíjban állapodtak meg, ennek ellenére a 2,4 millió forint helyett mindössze 1 millió 800 ezret kapott.

Azt is mondta, nem tudja, hogyan bizonyítsa igazát, és már annak is örült, hogy legalább ennyit megkapott.

Már akkor éreztem száz százalékra, hogy át vagyok verve. Legalább egy 5-600 ezer forinttal

- mondta Tóth Béla.

A férfit az ügyben Deteky Gábor képviselte. Az ő neve is szerepel az Origo által közzétett listán, amelyen az államtól a rossz börtönkörülmények miatt visszaperelt összegek szerepelnek.

Ezek alapján a szóban forgó ügyvéd több mint 200 millió forintot szerzett.

A listán szerepel még Magyar György is, aki 419 ügyben több mint félmilliárdot nyert. A jogász, aki a 2018-as országgyűlési választások idején Siófok 4-es számú választókerületében indult az MSZP-Párbeszéd jelöltjeként, a számok alapján egyértelműen az egyik legsikeresebb szereplője az ilyen jellegű pereskedéseknek.

A HírTV kereste az ügyben Deteky Gábort, de nem nyilatkozott. Telefonon tagadta, hogy valaha ilyen nevű ügyfele lett volna. Magyar György azonban reagált a megjelent hírekre. Az atv.hu-nak adott nyilatkozatában azzal védekezett, hogy a listán nem az ügyvédi munkadíjak, hanem a kártalanítás összegei szerepelnek.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely szerint

ipari mértékű a joggal való visszaélés a börtönviszonyokra hivatkozó kártérítési igényeknél.

A bűnelkövetők eddig 12 ezer ilyen pert indítottak, és több mint 10 milliárd forintot pereltek ki a magyar államtól.

„A kormány álláspontja egyértelmű, ez visszaélés az európai uniós és a magyar jogszabályokkal ez visszaélés az emberi jogok európai egyezményével, amelyet Magyarország a 90-es évek elején a magyar jog részévé tett. A megoldás az nyilvánvalóan az, hogy a megfelelő körülményeket a börtönökben biztosítani kell, ugyanakkor a bűnelkövetők biznisszerű érdekérvényesítési lehetőségeit meg kell szüntetni és arra kell törekedni, hogy ha ők bármilyen jogcímen bármilyen pénzhez jutnak, akkor az elsősorban az áldozatok részére legyen kifizethető" – mondta Gulyás Gergely.