A palesztinok megszakítanak minden kapcsolatot Izraellel és az USA-val

Mahmúd Abbász
Mahmúd Abbász, palesztin elnök
Vágólapra másolva!
A palesztinok minden kapcsolatot megszakítanak Izraellel és az Egyesült Államokkal - jelentette be az Arab Liga szombati, rendkívüli ülésén Mahmúd Abbász palesztin elnök Kairóban.
Vágólapra másolva!

Abbász megerősítette, hogy nem volt hajlandó átvenni a Trump-adminisztráció által kidolgozott izraeli-palesztin rendezés tervét, valamint leszögezte: nincs kapcsolat a Fehér Ház és a palesztin vezetés között.

Az arab politikus hangsúlyozta: teljes mértékben elutasítja a Trump-tervet, amelynek értelmében egy demilitarizált palesztin állam jönne létre olyan határok között, amelyeket Izrael biztonsági elvárásainak megfelelően alakítanának ki.

- hangoztatta Abbász. Ennek az ad különös jelentőséget, hogy Ciszjordánia egy részét az izreali és a palesztin hatóságok együtt ellenőrzik, valamint a palesztin hatóság hírszerzési információkkal eddig segítette az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA).

Kijelentette azt is,

Abbász úgy fogalmazott, hogy telefonon sem hajlandó Trumppal tárgyalni a béketervről, és kézbe sem hajlandó venni, hogy tanulmányozza. Abbász szerint a Trump-terv sérti az 1993-ban kötött, történelmi jelentőségű oslói egyezményt, amelyben több évtizedes szembenállást követően először fektették le az együttműködés és a megbékélés alapjait.

Abbász arra is kitért, hogy a palesztinoknak törvényes joguk, hogy békés módon harcoljanak, hogy véget vessenek az izraeli megszállásnak.A palesztin elnök bejelentése nem sokkal az után jött, hogy január végén Donald Trump amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő közös sajtótájékoztatón mutattak be egy új rendezési tervet. Donald Trump kétállami megoldást javasolt a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére.

Washington elismerte Izrael szuverenitását a ciszjordániai palesztin területeken létesített zsidó telepek felett, vagyis e telepek amerikai álláspont szerint Izrael szerves részei,

továbbá Washington Jeruzsálemet Izrael Állam egy és oszthatatlan fővárosaként ismerte el.

Az amerikai elnök egyben bejelentette, hogy kormányzata elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett is. Donald Trump szerint a tervezet "történelmi lehetőség" a palesztinok számára is az önálló államuk megteremtésére.

- szögezte le. Nyilvánvalóvá tette ugyanakkor, hogy a leendő palesztin állam megszületésének feltételei vannak. Mint mondta: a palesztinoknak egyértelműen vissza kell utasítaniuk a terrorizmus eszközét.

Az Arab Liga elutasítja a javaslatot

Az Arab Liga elutasítja azt a közel-keleti béketervet, amelyet a héten jelentett be Donald Trump amerikai elnök.

Az Arab Liga úgy véli, hogy az amerikai elnök által bemutatott javaslat nem teremthet igazságos békét, ezért az arab országok nem fognak együttműködni az Egyesült Államokkal a terv végrehajtásában, Izraelt pedig óva intették attól, hogy megpróbálja erőszakkal megvalósítani az amerikai elnök javaslatait. Az arab országok ragaszkodnak ahhoz, hogy a palesztin állam az 1967-ben elfoglalt területeken jöhessen létre, és fővárosa Kelet-Jeruzsálem legyen.