Mohammed Taufík Allávi korábbi távközlési minisztert nevezte ki kormányfővé szombaton Bagdadban Barhám Száleh iraki elnök - jelentette az INA iraki állami hírügynökség.

Allávi a Twitteren tett közzé egy videót, melyben bejelenti, hogy az államfő kormányalakítással bízta meg. Az iraki törvények értelmében erre egy hónap áll rendelkezésére. Allávi üzenetében azt ígérte, hogy előrehozott választásokat fognak tartani, és a korrupció elleni harc mellett kötelezte el magát. Egy úttal ígéretett tett arra is, hogy megvédi a kormányellenes tiltakozókat, és felelősségre fogják vonni azokat, akik tiltakozók haláláért felelősek.

Azt kérem, hogy folytassák a tiltakozást, mert ha nincsenek velem, akkor magamra maradok, és semmit nem tudok tenni- szólt a tiltakozókhoz az új kormányfő, világossá téve, hogy a tiltakozókhoz fog fordulni abban az esetben is, ha az országot irányító politikai pártok megpróbálnak ráerőszakolni miniszterjelölteket a kormányalakítás során.

Allávit azt követően nevezte ki kormányfővé Száleh, hogy a parlamenti politikai blokkok képtelenek voltak saját jelöltet megnevezni Ádil Abdel Mahdi utódául.

A kijelölt kormányfő azt ígérte, az előrehozott választásokra nemzetközi megfigyelőket is fognak hívni.

A bejelentés után nem sokkal tiltakozók gyűltek össze a megmozdulások gyújtópontjaként szolgáló Tahrír téren, Bagdadban és az ország déli nagyvárosaiban, és világossá tették, hogy Allávit a jelenleg uralkodó politikai elit tagjának tekintik, és nem fogadják el a kinevezését.

Nemet mondunk Allávira!

- skandálták a tüntetők.

Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok a bejelentés után közölte, hogy

támogatja Allávit, mert őt a nép választotta,

kinevezését pedig jó lépésnek nevezte. A Reuters hírügynökség politikai opportunistának nevezi Szadrt, mert a hitszónok a tüntetők mellett is támogatólag állt ki, ám azokat az iráni támogatású politikai erőket is támogatja, amelyek ellen a tüntetők tiltakoznak.

Ádil Abdel Mahdi kormányfő novemberben jelentette be lemondását, miután a biztonsági erők több száz embert lőttek agyon a politikai elit és a korrupció ellen tartott tömeges megmozdulásokon. A kialakult helyzet miatt az iraki síita muszlimok legtekintélyesebb vallási vezetője Ali asz-Szísztáni ajatollah is többször előrehozott választások kiírására szólította fel a kormányt.