Megérkezett vasárnap délután a francia állampolgárok második csoportját és más külföldi állampolgárokat, köztük magyarokat szállító repülőgép az új koronavírus okozta járvány epicentrumának számító kínai Vuhanból a dél-franciaországi Istres katonai repülőtérre. A magyarok jól vannak és tünetmentesek.

Nem sokkal fél 3 után megérkezett és leszállt Franciaországban az a repülőgép, amely szállította azt a hét magyar állampolgárt is, akik úgy döntöttek, hogy szeretnének hazatérni a lezárt kínai tartományból - mondta Facebook-on közzétett videójában Menczer Tamás.

A Külgazdasági és Külügyminiszterium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára azt is elmondta, hogy a hét magyar közül öten voltak Vuhanban, ketten másik városban. A nehéz közlekedés ellenére mindannyian időben odaértek a találkozási ponthoz, ahonnan elvitték őket a repülőtérre.

Még indulás előtt két - kínaiak és franciák által végzett - orvosi vizsgálaton is átestek.

Ennek eredménye szerint mindegyik magyar jól van. A leszállás után sincsenek tüneteik, fáradtak, de jól vannak- mondta Menczer Tamás. Franciaországból a Magyar Honvédség repülője hozza Budapestre még vasárnap, valószínűleg késő este érkeznek meg.

Az országos tisztifőorvos és az egészségügyi kormányzat irányítása mellett a mentőszolgálat fogadja őket, és a budapesti Szent László Kórházban lesznek elkülönítve megfigyelés alatt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még vasárnap jegyzékben fejezi ki köszönetét Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszternek a magyar állampolgároknak nyújtott segítségért - közölte Menczer Tamás.

250 utasból 65 francia

A gép 250 utas közül 65 francia, a többi további harminc ország állampolgára - értesült a BFM francia hírtelevízió.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter az RTL kereskedelmi rádióban elmondta: az érintett országok nagy része lehetővé teszi, hogy az utasok azonnal hazatérhessenek saját országaikba. A tárcavezető ugyanakkor nem pontosította a külföldi utasok átvételének technikai részleteit és helyszínét.

Karanténba kerültek

A 65 francia egy részét ugyanabba az üdülőközpontba szállították - a Marseille közelében lévő Carry-le-Rouet nevű tengerparti nyaralóhelyre -, ahova a pénteken Vuhanból érkezett első repülő 179 francia utasa, köztük mintegy ötven gyerek került.

A többieknek az innen negyven kilométerre található Aix-en-Provence tűzoltótiszti főiskolájának campusát jelölték ki karanténként a hatóságok. A hazatérőknek alá kellett írniuk egy nyomtatványt, amely szerint két hétig nem hagyhatják el a kijelölt központ területét, de ott védőmaszkban szabadon közlekedhetnek. Ellátásukat a vöröskereszt önkéntesei biztosítják, a parkerdővel körülvett mindkét helyszínt rendőrök védik.

Nincsenek betegek a hazatérők között

A francia külügyminiszter üdvözölte a "kiváló együttműködést" a kínai hatóságokkal az európaiak hazaszállításában.

Minden francia, aki haza akart jönni, itthon van – hangsúlyozta Jean-Yves Le Drian, hozzátéve, hogy a diplomaták hazaszállítása nincs napirenden.

Az eddig Franciaországban karanténba került hazatérők között nincsenek megbetegedettek, és senkinél nem jelentkeztek a tünetek. Az üdülőközpontban lévők az interneten arról számoltak be, hogy "nagyon jó körülmények" között vannak, leginkább egy nyári táborozáshoz hasonlítható a hangulat.

Franciaországban jelenleg hat új koronavírusos beteget kezelnek, ötöt Párizsban, egyet a dél-franciaországi Bordeaux-ban, közülük öten kínaiak vagy kínai származásúak, és Kínában fertőződtek meg, a hatodik beteg pedig egy orvos, aki olyan kínai turistát vizsgált meg Párizsban, akinél csak hazatérte után, Kínában jelentkezett a megbetegedés.