"Belövőszobák" Párizsban: no-go zónákat hozott létre a liberális drogpolitika

Vágólapra másolva!
Szabályos no-go zónák jöttek létre Párizsban, miután 2016-ban a baloldali vezetésű X. kerületben a köznyelvben csak "belövőszobáknak" nevezett helyiségeket alakítottak ki. Itt a kábítószer-fogyasztók szabadon adhatják be maguknak a drogot. Azt azonban - a brit példával ellentétben - nem orvosoktól kapják a regisztrált függők, hanem maguknak kell megvenniük. Hiába figyelmeztették sokan a liberális vezetést, hogy a környéket elárasztják majd a dílerek, nem hallgattak rájuk. Több száz család élete lehetetlenült el, és a függő, beteg fogyasztók is nehezebb helyzetbe kerültek - derül ki a V4NA nemzetközi hírügynökség beszámolójából. Sokak megdöbbenésére Párizs X. kerületének polgármestere még büszke is a döntésére.
Vágólapra másolva!

"A belövőhelyiség kialakítása után megérkezett a crack is. 500 család életét veszélyezteti a Párizs X. kerületében létrejött törvényen kívül álló (no-go) zóna", erről beszélt egy kerületi lakos a BFM Paris televízió adásában. A műsorban bemutatott videofelvételeken jól látható, hogy milyen állapotok uralkodnak a francia fővárosnak ebben a kerületében, ahol mindennapos az erőszak. Mindez egy olyan döntésnek és törvénynek a következménye, amelyről nem kérdezték meg a kerületben lakókat – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség a francia hírtelevízió riportja alapján.

A X. kerületnek ezt a részét a drogdílerek irányítják, és a baloldali városvezetés láthatóan teljes egészében magára hagyta az itt élőket.

A BFM Paris műsorában nyilatkozó kerületi lakos elmondta, hogy

Forrás: TWITTER/BFM PARIS

Ellentétben például a brit megoldással, ahol a regisztrált heroinfüggők hivatalosan megkapják adagjukat, orvosi felügyelet mellett lövik be magukat, és az illegálisan a belövőhelyre vitt kábítószerért súlyos büntetés jár,

a francia megoldás csak a helyet kínálja, a kábítószert pedig az utcán kell megvenni.

Pont ezért a környék nemcsak a fogyasztókat vonzza, hanem a dílereket is, akik 2016 óta már lecserélték az autóikat, minden bizonnyal annak köszönhetően, hogy jól megy az üzlet.

Az egyik „alacsonyabb kockázatú kábítószer-fogyasztó hely", köznyelven belövőszoba, 2016-ban Fotó: AFP

A műsorban nyilatkozó férfi azt is hozzátette, hogy

és szavaztatta meg a törvényhozásban, óriási vitákkal fűszerezett gyorsított eljárásban, mert sokan nem értettek egyet ezzel a javaslattal.

A BFM Paris stúdiójában a kerületben élő családapa arról panaszkodott, hogy

Elmondta, hogy a környéken egymással versenyeznek a drogbandák, most éppen a

a georgiai (grúz) maffia vette át a kábítószerpiacot.

A környéken 500 család él, a közelben kórház sincs, és senki sem foglalkozik a kábítószerfüggőkkel, az ápolószemélyzet is hiányzik, annak ellenére, hogy az önkormányzat megígérte és a törvény is előírja.

A lakosok tiltakozásul egy kollektívát hoztak létre, kisfilmeket készítettek a környékről, és a polgármesteri hivatalhoz fordultak, de nem történt semmi.

Sőt, a kerület polgármestere, a szocialista Alexandra Cordebard szerint sikeres a projekt, és ezért újabb belövőhelyeket tervez nyitni.

A BFM Twitter-üzenetéhez érkező kommentek szerint „jobban meg kellett volna gondolni, hogy kire szavaznak az emberek", mások pedig azt írják, hogy az eset ismét egy jó példája annak, hogy

Van olyan twittelő is, aki keserű humorral csak annyit ír, hogy „ha több belövőhelyiséget szeretnénk, mondjuk 1000 lakosonként egyet, akkor a jövő évi önkormányzati választásokon a jelenlegi szocialista főpolgármesterre, Anne Hidalgóra kell szavazni, mert akkor biztosan még több belövőhely lesz Párizsban, sőt, Párizst egy gigantikus belövőhellyé lehet alakítani, amely köré lehet majd fákat ültetni".

Anne Hidalgo Forrás: Citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Patrice Pierrot

Megint mások arra utalnak, hogy a párizsi szocialista városvezetés nem néz szembe az igazi, embereket érintő problémákkal, és „valójában egyetlen javaslata van az emberek felé, bármiről is legyen szó: inkább mindenki járjon biciklivel".