Vasárnaptól ideiglenesen leáll a közvetlen légi közlekedés Csehország és Kína között - jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök hétfőn Prágában a kormányülés szünetében.

A cseh kormányfő azt mondta, hogy A koronavírus terjedésének megakadályozására a kormány jóváhagyta a Kína és Csehország közötti közvetlen légi járatok betiltását. Az intézkedés vasárnap, február 9-én lép életbe. A légi járatok felfüggesztésének dátumát Babis azzal magyarázta, hogy időt akarnak adni a Kínában tartózkodó cseh állampolgároknak a visszatérésre. Mintegy száz személyről van szó.

A leginkább veszélyeztetett kínai régiókban tartózkodó öt cseh állampolgár hétfőre virradóra már megérkezett Prágába. Rájuk most orvosi kivizsgálás és kéthetes karantén vár egy prágai kórházban.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter újságíróknak azt mondta, hogy a kormány döntése meghatározatlan időre szól. Minden a járvány további alakulásának függvénye - jegyezte meg a miniszter.

A vuhani kórház védőöltözetet viselő dolgozói egészségügyi szállítmányt rakodnak ki egy helikopterből 2020. február 1-jénForrás: MTI/EPA/COSFOTO/Yfc

Prága és a kínai nagyvárosok között négy rendszeres légi járat üzemel, és hetente 12 kínai gép érkezik a cseh fővárosba. Tavaly mintegy 620 ezer kínai turista kereste fel Csehországot, és átlagban két és fél napot töltöttek ott. 

Csehország pénteken az összes repülőterére kiterjesztette a prágai légikikötőben már vasárnap bevezetett a koronavírussal kapcsolatos óvintézkedéseket,  a cseh külügyminisztérium pedig csütörtökön leállította a vízumok kiadását a kínai állampolgároknak.

A cseh orvosok eddig több mint harminc személyt vizsgáltak ki gyanús tünetekkel, de egyiknél sem bizonyosodott be a koronavírusos fertőzés.

A cseh kormány hétfőn a Kínának nyújtandó humanitárius segélyről is tárgyalni fog, amelyet Kína prágai nagykövete kért a csehektől. Adam Vojtech a kormányülés előtt azt mondta: mintegy 10 millió korona (130 millió forint) értékű segélyt fog javasolni a kabinetnek.