Több mint 600 kilogramm cápauszonyt foglaltak le Miamiban

2020.02.04. 13:35

Legalább 700 dollár értékű cápauszonyt foglaltak le a hatóságok Floridában. Az árut vélhetően az ázsiai piacra szánták.

635 kilogrammnyi cápauszonyt foglaltak le az amerikai hatóságok Floridában, Miami kikötőjében január 29-én - írja az AP

Az amerikai halászati és vadvédelmi kormányhivatal (USFWS) felvétele az elkobzott szárított cápauszonyokrólForrás: MTI/AP/USFWS/-

Szakértők szerint a tizennyolc dobozba rejtett szállítmány Dél-Amerika vizeiből származik, és valószínűleg az ázsiai piacra szánták, ahol a cápauszony ínyencségnek számít. A csempészáru becsült piaci értékét 700 ezer és egymillió dollár (198 - 283 millió forint) közé teszik.

Bár az Egyesült Államokban illegális az cápauszony halászat, a kereskedést és a birtoklást a tagállamok többségében nem büntetik. Hawaii volt az első állam, amely tíz éve ezt is megtiltotta.

Egy most készülő jogszabálytervezet szerint első alkalommal 4500 dollárra büntetnék az elkövetőket, és fél évre felfüggesztenék a halászati engedélyüket. Azonban a visszaesők már akár végleg elveszíthetnék az engedélyüket, és akár 50 ezer dolláros bírságot is kaphatnak.

A halászok évente több tízmillió cápát fognak ki az uszonyuk miatt. Miután az állatokról levágták az értékes uszonyt, majd a mozgásképtelenné vált állatokat visszadobják a tengerbe.