Svéd miniszterelnök: Az egyre gyakoribb antiszemita támadások fő oka a migráció

2020.02.04. 11:24

Stefan Löfven, svéd szociáldemokrata kormányfő évek óta a szélsőjobboldali radikálisokat hibáztatta a zsidóellenes atrocitások miatt. Most egy interjúban már arról beszélt, az antiszemita támadások egyre nagyobb számának fő oka a migráció – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

„A zsidók elleni támadás megalapozta a politikai menedékjogot", állapította meg keserűen a Btnews 2018 szeptemberében.

Akkor ért véget annak a két szíriai és egy palesztin migránsnak a bírósági tárgyalása, akik korábban felgyújtottak egy zsinagógát Göteborgban.

A göteborgi zsinagógaForrás: SHUTTERSTOCK

Sok fiatal tartózkodott a zsinagóga épületében egy rendezvény miatt, akik az alagsorba rohantak, és csak ott találtak menedéket.

A palesztin migráns menekültstátusszal tartózkodott Svédországban. Őt a bíróság első fokon két év börtönre ítélte azzal a feltétellel, hogy annak letöltése után ki kell toloncolni a szülőföldjére. Ám a kiutasítási végzést a fellebbviteli bíróság megsemmisítette.

A svéd állami televízió szerint a bíró úgy vélte, hogy mivel a migráns „veszélyt jelenthet a többi zsidóra", és Izrael „érdekelt lehet az ügyben", ezért a gyűlölet-bűncselekményt elkövető terrorista férfinak „nincsenek biztosítva az alapvető emberi jogai, ha kiutasítanák Palesztinába", így veszélyben lehet. Így tehát maradhatott Svédországban.

A svédországi antiszemitizmusról már 2013-ban írt a New York Times is - idézve Paulina Neuding tanulmányát, amely kimutatta, hogy a zsidók elleni támadások 51 százaléka muszlim szélsőségesekkel volt összefüggésben. Minden negyediket baloldali szélsőségesek követték el, és csak öt százalékot a jobboldali szélsőségesek.

Ez azért érdekes, mert a mainstream politika erőnek erejével a mai napig megpróbálta a „szélsőjobbra" fogni a zsidók elleni támadásokat. Vagy, ahogy a jobbközép Mérsékeltek Pártjának (Moderate Party) a vezetője, Ulf Kristersson mondta: Stefan Löfven miniszterelnök túlságosan is el volt foglalva a szélsőjobbal.

Csak 2015-ben 163 000 ember kérelmezte a menedékjogot Svédországban, leginkább a Közel-Keletről.

A Migrációs Testület szerint

afgánok, irakiak és szíriaiak voltak a legfőbb kérelmezők. A kiállított tartózkodási engedélyek száma azóta is évente 120 000–150 000 között mozog. Fredrik Sieradzki, a malmői Zsidó Információs Központ vezetője szerint az antiszemitizmus növekvő dinamikájának az oka éppen a Közel-Keletről származó bevándorlás.

Stefan Löfven szociáldemokrata miniszterelnök néhány napja, január végén nyilatkozott az SVT közszolgálati televíziónak a növekvő svédországi antiszemitizmusról.

Stefan LöfvenForrás: AFP/Thierry Charlier

A korábbi, jobboldalt elítélő állításaival szemben ennek fő okát most már ő is a bevándorlásban látta. Nyilatkozatában arról beszélt, hogy vannak olyan emberek, akik más országokból érkeznek, ahol az állami propaganda nemcsak Izrael politikájával, hanem Izraelnek mint országnak az érdekeivel is ellentétes.

A Közel-Kelet térségének országaiban a gyermekek már az iskolában megtanulják, hogy miben kell hinniük. Ez egyáltalán nem fogadható el, a mi feladatunk pedig az, hogy ezt Svédországban már ne csinálják - fűzte hozzá a kormányfő.