Légzési panaszokkal a börtönből kórházba szállították Alberto Fujimori volt perui államfőt - közölte hétfőn az egykori politikus orvosa.

Alejandro Agiunaga azt mondta, hogy a börtönben vasárnap este a 81 éves Fujimorinak oxigént adtak. Nagyon legyengült, ajka elkékült. Tüdejét most egy klinikán a perui fővárosban, Limában megvizsgálják.
Fujimori 1990 és 2000 között volt Peru államfője, többször is elítélték korrupciós vádakkal. Jelenleg 25 éves börtönbüntetését tölti emberi jogok megsértéséért, ugyanis 2009-ben bűnösnek találták 25 ember meggyilkolásában, akiket halálosztagok vgeztek ki. 

Legidősebb lányát, Keiko Fujimori ellenzéki vezetőt egy limai bíróság kedden előzetes letartóztatásba helyezte, amíg vizsgálat folyik ellene az Odebrecht brazil építőipari vállalattal kapcsolatos korrupciós ügyben.

Fujimori 1990 és 2000 között volt Peru államfőjeForrás: AFP/Ho

 

Néhány tanácsadójával együtt még 2018 októberében őrizetbe vették azzal a gyanúval, hogy törvényt szegve fogadtak el 1,2 millió dollárt (mintegy 370 millió forint) az Odebrecht brazil építőipari vállalattól és más vállalkozóktól Keiko Fujimori 2011-es elnökválasztási kampányának támogatására.

Az Odebrecht perui állami megrendeléseket remélt ettől, de a politikus 2011-ben és 2016-ban is veszített az elnökválasztáson. A politikusasszony, aki tagadta a vádakat, tavaly elhagyhatta a limai Chorrillos kerületben lévő női börtönt. A perui alkotmánybíróság akkor indokolatlannak ítélte, hogy Keiko további időre őrizetben maradjon a tárgyalásáig.

Négy korábbi perui elnök is érintett az egész országra kiterjedő Odebrecht korrupciós botrányban.