A brit miniszterelnök, Boris Johnson az újabb késes terrortámadás után világossá tette, hogy a muszlim terroristákat nem lehet rehabilitálni. Európa-szerte egyre gyakoribb, hogy büntetésük felénél szabadlábra helyezik a terroristákat, azonban egyre több esetben bizonyosodik be, hogy visszaesők, és akár a börtönben is bűncselekményeket terveznek. Jelenleg 70 terrorista van szabadlábon az Egyesült Királyságban, és 200 vár idő előtti szabadulására – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Boris Johnson felhívta rá a figyelmet, hogy „igazán nagyon kevés iszlamistát lehet rehabilitálni". A brit miniszterelnök úgy fogalmazott, az emberek deradikalizálása egy nehéz és kevés sikerrel kecsegtető folyamat, amiről őszintén kell beszélni. Állítását számtalan példa támasztja alá.

Nem titok, hogy Johnson bejelentését a streathami terroristaSudesh Amman esete motiválta, mely támadást végül az Iszlám Állam vállalta magára.

Sudesh AmmanForrás: MTI/AP/Londoni rendőrség/-

Az elkövető több embert megkéselt, és aztán a rendőrség lőtte le, hogy véget vessen ámokfutásának. Később a férfiról kiderült, ő is egyike a brit igazságszolgáltatás deficitjének, egy azon terroristák közül, akit büntetésének félidejénél automatikusan szabadlábra helyeztek.

A britek nem először kerülnek bajba az idő előtti szabadlábra helyezéssel, hiszen tavaly novemberben a szintén terrorcselekményért elítélt, próbaidős késelőt Usman Khant ártalmatlanították a brit hatóságok.

Usman KhanForrás: Twitter

A London Bridge-i késelőről is megerősítették, hogy szélsőséges iszlamista csoportokkal állt kapcsolatban, a hatóságok mégis – ellenőrzés nélkül - úgy ítélték meg, hogy megérdemli a feltételes szabadlábra helyezést.

De nem csak a briteknél jelent komoly problémát a terroristák enyhe börtönbüntetése. Svédországban szintén idő előtt szabadult az a muszlim férfi, aki a Jyllands-Posten dán újság szerkesztőségének lemészárlásában segédkezett 2010-ben.

A helyzet abszurditása abban áll, hogy a hatóságok tudtak róla, hogy a terrorista büntetése alatt is folyamatosan további támadásokat tervezett. A cellájában egy térképet találtak a koppenhágai tömegközlekedési hálózatról, ahol több helyet is megjelölt bombák telepítésére.

Sőt, amikor áthelyezték a svéd börtönbe Dániából, nyíltan megmondta az őröknek, hogy bármikor kész ölni.

Nem meglepő tehát, hogy Boris Johnson erőteljesen szorgalmazza a börtönszabályozás szigorítását, és lényegesen meg akarja nehezíteni az ismert terroristák szabadulását.

A konzervatív miniszterelnök elmondta, joggal vetődik fel a kérdés, hogy miért szabadult automatikusan a streathami késelő büntetése felénél, és miért nem voltak ellenőrző intézkedések. Közölte, hogy ezt a rendszert azonnal meg fogja változtatni, de a probléma továbbra is az, hogy semmilyen szigorítást nem tud visszamenőleges hatállyal életbe léptetni.

Hozzátette, ez az intézkedéscsomag így már nem tudja megakadályozni a korábban kiengedett, utcákon szabadon mászkáló 70, és a hamarosan idő előtt szabaduló 200 terrorista társadalmat veszélyeztető jelenlétét.