Donald Trump: Amerika ismét tiszteletnek örvendő nemzet lett

Donald Trump, évértékelő,
U.S. President Donald Trump delivers his State of the Union address at the US Capitol in Washington, DC, on February 4, 2020. (Photo by LEAH MILLIS / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A gazdasági hanyatlás éveinek vége, a hiú ígéretek, a munkanélküliség, presztízsveszteség korának vége - jelentette ki helyi idő szerint este kilenckor tartott évértékelő beszédében Donald Trump amerikai elnök, a kongresszus két háza előtt.
Vágólapra másolva!

Donald Trumpot viharos taps fogadta, amikor belépett a kongresszusi terembe. Nancy Pelosi demokrata párti házelnök - akivel az elnök tavaly október óta nem váltott szót - a kezét nyújtotta neki, ám az elnök nem reagált.

Beszédében Trump hangsúlyozta: Amerika ismét tiszteletnek örvendő nemzet lett, a gazdasági hanyatlás éveinek vége, a hiú ígéretek, a munkanélküliség, presztízsveszteség korának vége.

- szögezte le, kiemelve, hogy az amerikai gazdaság kiváló állapotban van, az amerikai katonai erőt újraépítették, a határok biztonságosak. "Amerika családbarát, növekedésbarát és mindenekelőtt Amerika-barát ország" - fogalmazott.

Trump nem enged az egészségbiztosításból

Az amerikai elnök kijelentette, az elmúlt három esztendőben az Egyesült Államok energetikában önellátó lett, 12 ezer új termelőüzem létesült, miközben az előző elnök, Barack Obama kormányzata idején 60 ezer termelőüzem szűnt meg.

Donald Trump amerikai elnök Forrás: AFP/Leah Millis

Kitért az egészségbiztosításra, és a demokraták elnökjelöltségére pályázó politikusokra utalva közölte:

amíg ő az elnök, szó sem lehet az egészségbiztosítás "szocialista típusú átalakításáról".

Megjegyezte, hogy az elmúlt három évben sikerült jelentős mértékben csökkenteni a vényköteles gyógyszerek árát.

Ezt követően bejelentette, hogy az egyik meghívott vendéget, az előrehaladott rákbetegségben szenvedő Rush Limbaugh jobboldali újságírót - a republikánusok egyik ikonikus személyiségét - Elnöki Szabadság Érdeméremmel tünteti ki. Az érmet a könnyeivel küszködő Limbaugh mellett ülő first lady, Melania Trump azonnal át is adta.

- hangoztatta Trump. S felidézte, hogy nemrégiben írta alá azt a törvényt, amely a szövetségi hivataloknál és szervezeteknél dolgozók fizetett szülési szabadságáról szól.

- fűzte hozzá. Megemlítette azt is, hogy a gyermekes családok adókedvezményt kapnak és a szövetségi kormány - ahogyan fogalmazott - "történelmi mértékben" megnövelte az óvodák anyagi támogatását.

Amerika kész tovább harcolni a terrorizmus ellen

Az amerikai elnök megerősítette kormánya elkötelezettségét a terrorizmus elleni harcban, és ezzel összefüggésben utalt Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjének, valamint az iráni Kászim Szulejmáni tábornok, a Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egysége vezetőjének likvidálására.

Iránnak fel kell hagynia az atomprogrammal

Donald Trump kiemelte továbbá: Iránnak nemcsak az atomprogramjával kell felhagynia, hanem a terrorizmus támogatásával is, és el kell kezdenie a saját népe boldogulásán dolgozni.

Az iráni gazdaság nagyon gyöngén teljesít

- állapította meg, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok "nagyon rövid időn belül" kész segíteni ezen. "De talán túlságosan büszkék, vagy túlságosan is bolondok ahhoz, hogy segítséget kérjenek. Mi mindenesetre itt vagyunk" - fogalmazott.

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök az elnök beszédének végén, amikor Trump éppen azt mondta: Isten áldja meg Amerikát, felállt, és látványosan, széles mozdulatokkal széttépte Trump beszédének szövegét.

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök Donald Trump beszédének végén széttépte az amerikai elnök beszédének szövegét Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Alex Wroblewski

Juan Guaidó a meghívott vendégek között

Juan Guaidó, a venezuelai ellenzék vezetője is a meghívott vendégek között volt az amerikai kongresszusban. A venezuelai vendéget az amerikai politikusok felállva és tapsviharral köszöntötték.

Donald Trump

úgy mutatta be Guaidót, mint Venezuela törvényes átmeneti elnökét.

Majd - szocialista diktátornak nevezve Nicolás Maduro venezuelai elnököt - leszögezte: a szocializmus tönkreteszi a nemzeteket, míg a szabadság egységbe forrasztja a lelkeket".

Megerősítette, hogy kormányzata a szabadság híve, s ezért változtatott az előző elnök, Barack Obama Kubával kapcsolatos politikáján. "Mi támogatjuk a kubaiak, a nicaraguaiak, a venezuelaiak reményeit a demokrácia helyreállítására" - fogalmazott Trump.

Juan Guaidó, a venezuelai ellenzék vezetője is részt vett az évértékelőn Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Leah Millis

Az elnök bemutatta az ünnepélyes alkalomra meghívott más vendégeket is: például azt a férfit, aki hosszú esztendők küzdelmei után sikeresen küzdött meg ártalmas szenvedélyével és leszokott a kábítószerről, vagy azt a tavaly decemberben századik életévét betöltött Charles McGee dandártábornokot, aki a második világháborúban a légierő afroamerikaiakból álló híres Tuskegee alakulata tagjaként 136 bevetésben vett részt, majd harcolt a koreai háborúban és később a vietnami háborúban is.

Fontosnak mondta Trump a befogadó társadalom építését is, kiemelve, hogy biztosítani kell minden amerikai fiatalnak a nagyszerű oktatás és az amerikai álom beteljesítésének lehetőségét. Bemutatott egy tízéves philadelphiai kislányt, akit az édesanyjával együtt hívott meg az évértékelőre, és bejelentette, hogy a kormányzat ösztöndíjat ajánlott fel neki.