Elkezdődött szerdán a korábbi malajziai miniszterelnök feleségének, a korrupcióval vádolt Rosmah Mansor bírósági tárgyalása Kuala Lumpurban.

Mansort egyebek közt azzal vádolják, hogy több mint egy milliárd ringgit - körülbelül 70 milliárd forint - kenőpénzt fogadott el a Jepak Holdings nevű vállalattól.

Cserében közbenjárását ígérte azért, hogy a cég állami megrendeléshez jusson. A vád szerint az összeg egy része politikai kampány céljára szánt adományként Mansor férjéhez, Najib Razak akkori malajziai miniszterelnökhöz került.

Gopal Sri Ram főügyész a tárgyaláson hangsúlyozta, hogy

az egykori first lady-nek semmilyen kormányzati tisztsége sem volt, de a színfalak mögött nagy volt a befolyása.

Rosmah Mansort  azzal vádolják, hogy több mint 1 milliárd ringgit (körülbelül 70 milliárd forint) kenőpénzt fogadott elForrás: AFP/Mohd Rasfan

Mansor és férje, Najib Razak, volt malajziai kormányfő ellen 2018-ban emeltek vádat, többek között korrupció és hűtlen kezelés gyanújával, miután Najib Razak pártja elveszítette a választásokat. A volt miniszterelnök és felesége tagadja az ellenük felhozott vádakat, amelyeket többször politikailag motiváltnak neveztek.

Razak ellen jelenleg több bírósági eljárás is folyik, egyebek közt az általa létrehozott 1MDB fejlesztési alapból eltűnt dollármilliárdokkal kapcsolatban.