Hongkongban mindenkit karanténba helyeznek, aki Kínából érkezik

2020.02.05. 13:03

Aki Kína más részéből érkezik, azt tizennégy napra karanténba helyezik Hongkongban a koronavírus megfékezése érdekében - ezt Carrie Lam hongkongi kormányzó jelentette be szerdán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap tudósítása szerint.

Az újabb óvintézkedés szombattól lép életbe, hogy az érintetteknek szükség esetén legyen idejük módosítani az útitervüket - mondta Lam, aki arról is beszámolt, hogy a hongkongi kormányzat 10 milliárd hongkongi dollárt (392 milliárd forint) különít el a járvány elleni küzdelemre.  A kormányzó közölte, hogy kedden és szerdán újabb hat embernél diagnosztizálták a vírusfertőzést Hongkongban, közülük hárman nem utaztak az elmúlt időszakban. A fertőzöttek száma a városban ezzel 21-re emelkedett, egy beteg pedig kedden belehalt a vírus okozta betegségbe. A helyzet aggasztó, a következő 14 nap kulcsfontosságú lesz - mondta Lam. A kínai szakértők az eddig ismert esetek alapján 14 napban határozták meg a vírus maximális lappangási idejét.

Egy férfi elhagyja a World Dream luxus-óceánjárót a hongkongi Kai Tak kikötőben 2020. február 5-én, mielőtt egy egészségügyi csapat további vizsgálatra szállítjaForrás: MTI/EPA/Jerome Favre

Lam arra is kitért, hogy orvosi szakértőkkel való egyeztetés után további korlátozásokat jelent majd be a különleges közigazgatású várost Kína többi részétől elválasztó határ forgalmát érintően. 

A kormányzóra jelentős politikai és társadalmi nyomás nehezedett, hogy rendeljen el teljes határzárat a Közép-Kínából kiindult járvány kizárása érdekében.  Több mint 2400 hongkongi kórházi dolgozó csatlakozott a hétfőn kezdődött egészségügyi sztrájkhoz, de a kormányzó négy határátkelő pontot - köztük a nemzetközi repülőteret - továbbra is nyitva hagyott.

A SCMP által közölt adatok alapján azonban a határt átlépők száma hétfőről keddre így is 44 százalékkal visszaesett, a beutazó utasoknak pedig mintegy 73 százaléka hongkongi lakos volt.

A Kínából érkező forgalom drasztikus korlátozása mellett a hongkongi kormányzat a közalkalmazottak számára lehetővé tette, hogy otthonról végezhessék a munkájukat február 16-ig, vagyis az eredetileg tervezett február 9-i dátumról még egy héttel megnyújtotta a távmunka idejét.

A magánszektorban számos vállalat hasonló intézkedéseket vezetett be, és a SCMP szerint több munkahelyen valószínűleg hasonlóan ki fogják tolni az irodai munka visszaállításának az időpontját.
A lap továbbá meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a kormányzat az iskolák március 2-ig elrendelt bezárásának meghosszabbítását is tervezi.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK