Pokolgépet találtak egy teherautón az észak-írországi Lurgan városának egyik ipartelepén csütörtökön.

Sean Wright, az észak-írországi rendőrség terrorista bűncselekményekben illetékes nyomozati osztályának vezetője közölte, hogy bejelentés érkezett hozzájuk egy készülő merényletről,  amelyet egy járműre szerelt robbanószerkezettel akartak elkövetni egy Belfastból Skóciába tartó kompon.

400 járművet kutattak át

A nyomozók szerint a rendőrség által gyűjtött információk arra utalnak, hogy 

szakadár köztársasági csoportok szándékosan telepítették a robbanószerkezetet a teherautóra. 

Wright elmondta, hogy egy további bejelentést is kaptak arról hétfőn, hogy a robbanószerkezet egy meghatározott szállítmányozási vállalathoz tartozó teherautón lett elrejtve, ami miatt mintegy 400 járművet kutatták át. 

– A szerkezetet végül egy nagy teherbírású járművön találták meg a Silverwood ipartelepen (Lurganban) – közölte Wright, hozzátéve, hogy a pokolgépet tűzszerészek hatástalanították.

Nem mindenki tette le a fegyvert

Az 1998-as nagypénteki egyezménnyel elindult megbékélési folyamat meghatározó horderejű mozzanataként az IRA, vagyis az Ír Köztársasági Hadsereg - amely valaha a legnagyobb britellenes katolikus félkatonai szervezet volt Észak-Írországban - már hosszú évekkel ezelőtt felhagyott a fegyveres akciókkal, leszerelte fegyverzetét, és gyakorlatilag beszüntette tevékenységét.

Az IRA működésének beszüntetését és a felekezeti kiegyezést egyes kisebb katolikus szakadár szervezetek - amelyek közül többen valamilyen kiegészítő jelzővel IRA-nak nevezik magukat - azonban még most sem fogadják el, és további harcot hirdettek a brit fennhatóság ellen.  Ilyen szervezet a 2012-ben alakult Új IRA is.