Áttörést értek el a koronavírus kezelésében

Vuhan, 2020. január 30. Kórházi orvosok védőfelszerelésben néznek egy CT-felvételt a közép-kínai Hupej tartománybeli Vuhanban 2020. január 30-án. A kínai egészségügyi hatóságok szerint eddig 170 ember halt meg a koronavírus új, először Hupej tartományban azonosított változata okozta betegségben, a fertőzöttek száma meghaladja a hétezret. A kórokozó a világ több országában megjelent. MTI/AP/Chinatopix
Vágólapra másolva!
Egy nap alatt 73 ember halt meg az új koronavírus okozta megbetegedés miatt szerda éjfélig. Azonban három különböző készítménnyel sikerült reménykeltő eredményeket elérni a vírus elleni küzdelemben.
Vágólapra másolva!

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság csütörtökön arról számolt be, hogy a szerdai halálozások közül 70 történt Hupej tartományban, és csupán három a szárazföldi Kína egyéb részein. Kína szárazföldi területén kívülről egy esetet Hongkongból, egyet pedig a Fülöp-szigetekről jelentettek.

A járvány ezzel világszerte mindeddig összesen 565 halálos áldozatot követelt.

A szárazföldi Kínában ezzel 28 018-ra nőtt az eddig diagnosztizált fertőzöttek száma, ennek jelenleg több mint 70 százalékát teszik ki a Hupejben kezelt páciensek, és több mint egyharmadát a tartomány székhelyén, Vuhanban azonosított betegek.

Kórházi orvosok védőfelszerelésben néznek egy CT-felvételt a közép-kínai Hupej tartománybeli Vuhanban 2020. január 30-án Forrás: MTI/AP/Chinatopix/-

A bizottság által közölt adatok szerint a fertőzöttek számához viszonyított halálozási arány már második napja mérséklődik a járvány kiindulási pontján: Vuhanban jelenleg 4,09 százalékon, Hupej egészében pedig 2,79 százalékon áll, miközben Kína szárazföldi részének egészét tekintve alig haladja meg a 2 százalékot.

A jelenleg kezelés alatt álló fertőzöttek állapotát tekintve is eltérést mutatnak az adatok: míg Hupejben a páciensek 16,68 százalékának állapota súlyos, Kína többi részén ez az arány 9,9 százalék.

Keddhez képest csökkenés volt megfigyelhető az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számában, ami január 28-a óta először fordult elő.

Vuhanban eközben csütörtökön megkezdték a Remdesivir ebola elleni vírusölő szer klinikai tesztjének harmadik szakaszát, amivel a készítmény közelebb kerül ahhoz, hogy jóváhagyják az alkalmazását a vírus elleni kezelésben. A Gilead Sciences Inc. amerikai gyógyszergyár által kifejlesztett szert Vuhanban 761 páciensen tesztelik.

- számoltak be a páciens orvosai a The New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban a múlt héten.

Vásárlók egy makaói ABC-áruházban 2020. február 4-én Forrás: MTI/EPA/LUSA/Tatiana Lages

A kelet-kínai Csöcsiang Egyetem szakértői pedig kedden értek el áttörést, amikor az előzetes laboratóriumi tesztek során

az Abidol és a Darunavir nevű készítményeket hatásosnak találták a vírus szaporodásának megakadályozásában.

A kutatócsoportot vezető Li Lan-csüen az eredmény alapján javaslatot tett a Nemzeti Egészségügyi Bizottság felé, hogy a készítményeket alkalmazzák a fertőzöttek kezelésére.

- olvasható a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna internetes oldalán.

Az 57 millió lakosú kelet-kínai tartomány eddig a második legtöbb fertőzöttet jelentette Hupej után, azonban a 954 páciens közül már 81 meggyógyult, a betegség pedig eddig egyetlen halálesetet sem okozott ezen a területen.