Francia politikus: Ha valaki nem akarja, hogy megkéseljék, tanuljon meg arabul imádkozni

Muszlim, Párizs, imádkozás
Muslims pray outside the Grande Mosque of Paris on the first day of Eid al-Adha on October 26, 2012 in Paris. Eid al-Adha, or "Feast of sacrifice" is celebrated throughout the Muslim world as a commemoration of Abraham's willingness to sacrifice his son for God, with cows, camels, goats and sheep are traditionally slaughtered on the holiest day. AFP PHOTO MIGUEL MEDINA (Photo by MIGUEL MEDINA / AFP)
Vágólapra másolva!
"Azt javaslom, tanuljon meg egy muszlim imát arabul, hogy elkerülje, hogy megkéseljék!" - ezt Jean Messiha, a jobboldali Nemzeti Tömörülés tagja jelentette ki egy francia televíziós műsorban. Nem ez az első alkalom, hogy az egyiptomi születésű, kopt keresztény politikus arról beszél, hogy milyen veszélyt jelent az iszlám terjedése Franciaországban - hívja fel a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség csütörtöki cikkében. 
Vágólapra másolva!

Messiha a CNEWS műsorában beszélt arról, hogy a közelmúltban Villejuif-ban egy késes támadó, aki egy embert megölt és két embert megsebesített,

megkímélt egy muszlim férfit, miután az kérésére elmondott egy imát arabul.

A Nemzeti Tömörülés politikusa megemlítette, hogy a támadásról nem számolt be a mainstream média. Szerinte, amíg ezeket az eseteket nem hozzák nyilvánosságra, addig mindig lesznek támadások. Úgy látja, őszintén kellene beszélni Franciaország iszlamizációjáról.

- tette hozzá.

Messhia 2018-ban egy interjúban a franciaországi muszlim bevándorlással kapcsolatban úgy fogalmazott: "háborúban állunk, hazánk invázió alatt áll, amivel harcolnunk kell".

Sorra esnek el a francia városok

Nem véletlen, hogy Messhia őszinte társadalmi párbeszédet kért a kérdésben: Franciaországban jó ideje komoly problémát jelent a radikális iszlám terjedése. A január eleji villejuif-i merényletet követően Christophe Castaner belügyminiszter utasítására egy különleges jelentés készült a témával kapcsolatosan a Belbiztonságért Felelős Főigazgatóságon (DGSI). Bár a dokumentumot a francia kormány titkosította, az mégis kiszivárgott a Les valeurs actuelles (VA) konzervatív hetilaphoz, akik később ismertették a jelentés legfontosabb részleteit. Kiderült, a DGSI számításai szerint

jelenleg 150 olyan kerület, városrész található Franciaországban, amelyben a radikális iszlám átvette az irányítást és az uralmat.

A jelentésben nemcsak a párizsi külső kerületek, mint a migránsgettóként emlegetett Seine-Saint-Denis, hanem Lyon és Marseille, valamint az ország északi régiói is szerepelnek. A komoly demográfiai változás a választási eredményekben is megmutatkozott.

Forrás: AFP/PK/Patrick Kovarik

Meglátszik az iszlám nyoma

Szintén aggasztó, hogy ma már minden ötödik francia gyerek kap muszlim nevet a szüleitől. Éric Zemmour francia esszéista arról írt a Le Figaróban, hogy a Franciaországban született gyerekek közel 19 százaléka muszlim nevet kapott 2016-ban, egy évvel később ez az arány tovább romlott.

A szimbolikus ügyek terén is meglátszik az iszlám hódítása: egyes francia városokban tiltják karácsony előtt a betlehem állítását. Béziers-ben 2014 óta minden évben heves vitát vált ki a kérdés. Először 2014-ben rendelte el a bíróság a betlehem eltávolítását a polgármesteri hivatal épületéből, azóta többször is sor került rá.

Az pedig köztudott: a migráció és a radikális iszlám befolyásának növekedése miatt megnőtt az erőszakos cselekmények száma a nyugat-európai országban. Ennek szimbolikus esete volt, amikor iszlamista merénylők mise közben törtek be egy római katolikus templomba 2016 júliusában. Rouen közelében a terroristák több embert is túszul ejtettek, a pap torkát pedig elvágták. Akciójuk közben az Iszlám Állam nevét kiabálták.